Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

In Tulcea deseurile vor fi transformate in energie

In Tulcea deseurile vor fi transformate in energie

Compania suedeza Usitall, specializata in transformarea deseurilor in energie, a semnat un memorandum de intelegere cu autoritatile locale din Tulcea pentru un proiect de construire a unui incinetaror de deseuri care va furniza energie termica si electrica pentru intregul oras, se precizeaza intr-un comunicat al companiei, remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, construirea incineratorului de deseuri va reduce semnificativ facturile de incalzire ale populatiei si dependenta orasului fata de combustibilii din import.

'Proiectul este primul de acest gen din Romania si se bazeaza pe modelul suedez, prin care deseurile incinerate inlocuiesc combustibilii fosili pentru producerea energiei termice si electricitatii', se precizeaza in comunicat.


'Pentru noi este un pas foarte important, care deschide o multime de oportunitati, deoarece acest proiect face ca gropile de gunoi sa nu mai fie necesare in viitor si ajuta la conservarea resurselor, inlocuind combustibilii fosili si reducand necesitatea de a importa petrol sau gaze naturale,' a declarat Stellan Jacobsson, presedintele executiv al Usitall, dupa ceremonia de semnare a acordului, desfasurata miercuri la Tulcea.

Suedia, care importa deseuri pentru a-si procura necesarul de energie, este lider european in domeniul surselor regenerabile de energie si in transformarea deseurilor in energie. Aproximativ 95 la suta din deseurile din Suedia sunt transformate in energie, restul de 5 la suta fiind depozitate in gropi de gunoi.


Usitall incinereaza 450.000 de tone de deseuri anual, in sistem de co-generare a energiei, si produce electricitate si energie termica pentru toti cei 150.000 de locuitori ai orasului Linkoping. Deseurile incinerate produc echivalentul a 100.000 de tone de petrol, au declarat oficiali din cadrul companiei. Ei au mai spus ca proiectul de transformare a deseurilor in energie, care ar putea sa fie pus in aplicare in trei sau patru ani la Tulcea, va furniza energie mai ieftina pentru cei 91.000 de locuitori ai acestui oras, contribuind semnificativ la reducerea poluarii aerului si a apei.

Programul ar putea fi aplicat in majoritatea oraselor din Romania care, ca si Linkoping, folosesc incalzirea centrala, iar firmele din Suedia si-ar putea extinde implicarea si ar putea contribui la refacerea sistemelor energetice din Romania.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1937 ori