Hidroelectrica negociaza tare. Cel mai mare creditor a acceptat o reducere comerciala

Marti, 18 Decembrie 2012, ora 12:10
2295 citiri
Hidroelectrica negociaza tare. Cel mai mare creditor a acceptat o reducere comerciala
Foto: Romania Libera

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a anuntat marti ca a negociat cu consortiul germano-austriac Voith Hydro - Andritz Hydro reducerea cu 20 milioane euro a sumei cu care asocierea s-a inscris la masa credala.

Negocierile au fost finalizate in 13 decembrie 2012, dupa patru luni de discutii. De asemenea, in 13 decembrie 2012, s-au incheiat si negocierile cu Voith Hydro in privinta proiectului de Retehnologizare a Centralei Hidroelectrice (CHE) Lotru, in acest caz obtinandu-se o reducere comerciala de 10% din sumele inregistrate la masa credala pentru acest proiect.

Lucrarile de retehnologizare la CHE Lotru-Ciunget, cea mai mare hidrocentrala de pe raurile interioare ale Romaniei, au inceput in anul 2007 si au fost finalizate la inceputul anului 2011, fiind finantate de Banca Mondiala printr-un credit in valoare de 66 milioane euro.

Dupa negocierile purtate cu SC Romenergo SA, aceasta din urma a renuntat la contestatia impotriva tabelului preliminar pentru suma de 8,6 milioane lei, respinsa de administratorul judiciar Euro Insol ca fiind nedatorata si reprezentand, in principal, penalitati pentru intarzierea la plata a facturilor aferente executarii lucrarilor de retehnologizare la Ecluza Romana din Portile de Fier I, contract atribuit in anul 2006, care urmeaza sa fie finalizat in anul 2013.

Administratorul Judiciar al Hidroelectrica a negociat 423 din cele peste 500 de contracte comerciale aflate in derulare la momentul deschiderii procedurii, obtinand o reducere de peste 93 milioane euro a cheltuielilor societatii.

Contractul dintre Hidroelectrica si firmele Voith Hydro - Andritz Hydro presupune retehnologizarea a 20 de hidroagregate bulb reversibile aferente cascadei de cinci hidrocentrale situate pe sectorul Olt Inferior intre localitatea Slatina, judetul Olt si fluviul Dunarea.

Retehnologizarea amenajarii hidroenergetice Olt Inferior reprezinta cel mai mare si mai complex proiect de acest tip al societatii Hidroelectrica, de altfel amenajarea fiind unica in Europa si in lume.

Lucrarile de retehnologizare au demarat efectiv in anul 2006, dupa finalizarea testelor pe model, pana la acest moment retehnologizandu-se 19 din cele 20 de hidroagregate. Ultimul grup retehnologizat urmeaza sa fie pus in functiune la inceputul lunii februarie 2013.

Lucrarile au fost partial suspendate in perioada aprilie 2009 - august 2010, dupa retehnologizarea primelor 10 hidroagregate, ca urmare a datoriilor mari inregistrate de companie catre Consortiu, de aproximativ 50 milioane euro. Activitatea de retehnologizare a fost reluata dupa contractarea unui credit de 117 milioane euro, pus la dispozitia companiei Hidroelectrica de catre Banca Unicredit Austria, asigurandu-se astfel fondurile necesare finalizarii proiectului.

In urma retehnologizarii s-au pus la dispozitia SEN (Sistemului Energetic National) 285 MW in regim de turbina si 200 MW in regim de pompa, obtinandu-se astfel primele hidroagregate din Romania care pot functiona in regim reversibil turbina-pompa.

#reducere comerciala Hidroelectrica, #creditori Hidroelectrica, #negocieri Hidroelectrica Voith Hydro, #Hidroelectrica Andritz Hydro Voith Hydro, #retehnologizare Hidroelectrica , #Stiri energie