Geoana vrea participarea CE la negocierile cu Gazprom

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 21:38
1328 citiri
Geoana vrea participarea CE la negocierile cu Gazprom

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a avut miercuri o intrevedere cu comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, in cadrul careia s-a discutat despre participarea Comisiei Europene in calitate de observator la negocierile pe care Romania le va purta cu Gazprom, potrivit NewsIn.

Potrivit unui comunicat, Mircea Geoana, s-a aflat miercuri, la Bruxelles, si a avut o serie de intalniri cu inaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Catherine Ashton, cu comisarul european pentru Educatie, Cultura si Multilingvism, Adroulla Vassiliou, cu comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, precum si cu comisarul european pentru Competitivitate, Joaquin Almunia.

In cadrul fiecarei intrevederi, Mircea Geoana a solicitat sprijin si expertiza din partea Comisiei pentru construirea unei legislatii romanesti care sa ajute la absorbtia mai usoara a fondurilor europene si a subiliniat importanta adoptarii unui cadru legislativ autohton care sa prevada ca fiecare strategie guvernamentala sa fie adoptata de catre Parlament.

Cu ocazia intrevederii cu comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, presedintele Senatului a solicitat sprijinul oficialului european in realizarea unei legislatii interne care sa confere domeniului energetic romanesc predictibilitate si transparenta.

Cei doi oficiali au discutat si despre obiectivul pietei energetice europene si despre interconectarea Moldovei la piata europeana de energie.

"Presedintele Senatului a discutat cu oficialul european si despre participarea Comisiei Europene in calitate de observator la negocierile pe care Romania le va purta cu Gazprom, asa cum recent a facut in Polonia, pentru ca partea romana sa incheie cele mai bune contracte posibile si sa achizitioneze energie la cel mai avantajos pret.

Recent, Ministerul Economiei din Romania a anuntat posibile proiecte de parteneriat in sectorul energetic romanesc in care sa fie implicat si Gazprom, cel mai mare producator de gaze la nivel mondial".

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, s-a intalnit pe 4 octombrie, la Moscova cu conducerea celui mai mare producator de gaze din lume, gigantul rusesc Gazprom, care si-a reafirmat interesul de a investi in Romania si de a colabora cu societatile de stat Romgaz si Transgaz.

"De asemenea, s-au evaluat perspectivele continuarii acordurilor cu privire la tranzitul de gaze prin Romania catre piata din sud-estul Europei.

A fost reafirmat interesul reciproc pentru deschiderea unei colaborari productive intre Gazprom si companiile romanesti Romgaz si Transgaz pe terte piete in domeniul explorarii, exploatarii si transportului de gaze, tinand seama de experienta si profesionalismul specialistilor in domeniul gazeifer din Romania", a precizat ministerul. 

#energie, #ce, #mircea geoana, #negocieri gazprom, #gazprom , #Stiri energie