Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Gazele de sist vor acoperi doar 6% din cererea europeana in 2035

Gazele de sist vor acoperi doar 6% din cererea europeana in 2035


Gazele de sist vor avea o contributie modesta de doar 6% la cererea de gaze a Europei in anul 2035, in schimb continentul va deveni si mai dependent de importurile de gaze, a caror pondere va creste de la 66% in prezent la 84%, se arata in raportul "World Energy Outlook 2035" publicat miercuri de grupul petrolier britanic BP, transmite Bloomberg.

Economistul sef al BP, Christof Ruhl, a estimat ca productia de gaze de sist si alte surse neconventionale a Europei va ajunge la aproximativ 104 milioane metri cubi pe zi in 2035 in conditiile in care cererea europeana va fi de aproximativ 1,6 miliarde metri cubi pe zi. In plus, cererea pentru gaz in Europa va creste foarte lent, aproximativ 1% pe an, insa in acelasi timp volumul gazelor produse in Europa va scadea cu aproape 1,4% pe an, ceea ce va face continentul si mai dependent de importuri.

"Uniunea Europeana va fi nevoita sa importe din ce in ce mai mult gaz si aceasta se va resimti in special in cazul importurilor prin conducte, care vor acoperi 51% din cererea totala in 2035 fata de 37% in prezent", a apreciat Christof Ruhl.

In schimb, BP estimeaza ca SUA vor putea sa-si acopere singure necesitatile energetice in 2035, in conditiile in care productia de gaze si petrol de sist creste in ritm accelerat iar ritmul de crestere a cererii incetineste. Potrivit BP, gratie revolutiei gazelor de sist, SUA vor deveni un exportator net de gaze in 2017 iar in 2035 va fi al doilea mare exportator mondial de gaz natural lichefiat, in timp ce importurile sale petroliere se vor reduce la un milion de barili pe zi de la un varf de 12 milioane de barili pe zi in 2005.

La nivel global, BP estimeaza ca cererea de energie va creste cu 41% pana in 2035 comparativ cu 2012, un ritm mai lent decat cresterea de 52% inregistrata in ultimele doua decenii. Aproximativ 95% din aceasta crestere a cererii se va datora economiilor emergente si mai mult de jumatate doar din partea Chinei si Indiei.

De altfel, China va deveni cel mai mare importator de energie pana in 2035, iar dependenta de importuri va ajunge la 20% de la 15% in prezent. Potrivit BP, China va devansa SUA in calitate de cel mai mare consumator mondial de petrol pana in 2027 si va deveni al doilea mare consumator mondial de gaze, dupa SUA, pana in 2025.

De asemenea, emisiile de CO2 vor creste cu 29% pana in 2035, toata cresterea urmand sa vina din afara tarilor OECD. Emisiile globale din 2035 vor fi duble comparativ cu nivelul din 1990 chiar daca emisiile din tarile OECD vor scadea.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1068 ori