Gazele de sist: Expunerea la radiatii cu radon creste, dar riscurile pentru sanatate si mediu pot fi evitate

Duminica, 03 Noiembrie 2013, ora 12:30
1484 citiri
Gazele de sist: Expunerea la radiatii cu radon creste, dar riscurile pentru sanatate si mediu pot fi evitate
Riscurile asupra sanatatii, reduse daca puturile sunt intretinute corect

Exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice poate creste de 15 ori expunerea populatiei la radiatiile cu radon prin comparatie cu exploatarile de tip clasic, insa este 'putin probabil' ca riscurile globale pentru sanatate sa creasca semnificativ, avand in vedere ca in natura exista si alte surse mai mari de expunere la aceasta substanta care poate duce la cancer pulmonar, releva un raport al Public Health England (PHE), citat de postul britanic Sky News.

Raportul PHE, cea mai completa evaluare facuta pana in prezent asupra riscurilor pe care le prezinta pentru sanatate fracturarea hidraulica, considera ca este nevoie de cercetari suplimentare pentru monitorizarea nivelului de radon din gazele de sist, din locuinte si din apa freatica din apropierea exploatarilor prin metoda fracturarii hidraulice.

Riscurile asupra sanatatii, reduse daca puturile sunt intretinute corect

Potrivit Sky News, cercetari efectuate in SUA, unde fracturarea hidraulica este folosita in mod obisnuit, au aratat ca riscurile pe care aceasta tehnologie le are asupra sanatatii publice sunt reduse daca puturile sunt forate si intretinute corect.

'Datele de care dispunem in prezent arata ca riscurile potentiale pentru sanatatea publica fata de expunerea la radiatiile legate de extractia de gaze de sist sunt scazute daca operatiunile sunt gestionate corect si bine reglementate', a declarat pentru PHE dr John Harrison.

Unele persoane din SUA care locuiau in apropierea exploatarilor de gaze de sist s-au plans de dureri de cap si afectiuni dermatologice, dar PHE apreciaza ca nu sunt dovezi clare ca aceste probleme ar fi fost cauzate de folosirea fracturarii hidraulice.

Un alt studiu realizat pe aceasta tema a aratat ca, de asemenea, este putin probabila contaminarea panzei freatice in cursul procesului de fracturare hidraulica.

'Cele doua mari riscuri identificate sunt deversarile de suprafata si scurgerile de-a lungul instalatiei de forare. Aceste riscuri pot fi reduse semnificativ prin elaborarea unui cadru de reglementare solid', a declarat, la randul sau, Quentin Fisher, profesor la Universitatea din Leeds.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaze sist, #exploatare gaze, #test exploatare , #Stiri energie