Gata cu petrolul ieftin? Pretul barilului a atins cel mai inalt nivel din 2015

Joi, 16 Aprilie 2015, ora 17:11
4093 citiri
Gata cu petrolul ieftin? Pretul barilului a atins cel mai inalt nivel din 2015
Foto: Trade and Export Me

Pretul barilului de petrol s-a ridicat peste pragul de 56 de dolari pentru prima data in cursul acestui an, marcand cinci zile de cresteri consecutive.

Pe majoritatea pietelor din lume investitorii jubileaza, in timp ce soferii abordeaza o mina crispata.

Multi dintre ei presimt ca zilele petrolului ieftin s-au sfarsit, chiar daca o prognoza privind nivelul minim sau maxim la care poate ajunge "aurul negru" in cursul acestui an este o ghicitoare fara raspuns, relateaza reporterii CNN.

Optimism pe piata de energie

"Pentru moment, petrolul este pe punctul de a depasi un prag de rezistenta, aceasta ducand la aprecierea cu 6 pana la 10 dolari/baril in viitorul apropiat.

Ne putem referi la un pret de peste 62-63 de dolari in urmatoarele tranzactii", apreciaza Timothy Anderson, director al MND Partners, intr-o analiza din cursul diminetii de joi.

Entuziasmul investitorilor se resimte mai ales pe piata de energie, actiunile companiilor din domeniu evoluand in salturi de pana la 9 procente in sus.

Recordul il detine Transocean, compania de exploatare a campurilor maritime din SUA inregistrand o crestere a valorii actiunilor de 9 procente.

O urmeaza indeaproape Range Resources, cu 6% in crestere pe piata, in timp ce Exxon, Shell, Chevron si ConocoPhillips au avut cresteri mai modeste de 1,5 pana la 2%.

Actiunile companiilor energetice au fost vedetele bursei la mijlocul saptamanii asigurand stabilitatea pietelor. Fata de situatia de acum un an, lucrurile nu pot fi privite dintr-o perspectiva tocmai favorabila.

In 12 luni, toate companiile din industria petroliera s-au confruntat cu o scadere dramatica a pretului actiunilor.

Chiar si cu o crestere constanta a pretului petrolului, sunt prea putini investitori care mizeaza pe o revenire a acestuia la plafonul de 100 de dolari/baril.

Bucurie prematura?

"Cred ca este prea devreme pentru a relua investitiile in petrol. Tot ceea ce vedem acum este efectul unor miscari de echilibrare a pietei", crede Paul Cristopher, seful echipei de strategi internationali de la Wells Fargo.

Prabusirea pietei petrolului a rezultat in urma cresterii nejustificate a productiei.

OPEC, in frunte cu Arabia Saudita, s-a impotrivit din rasputeri la ideea reducerii cotelor de extractie, ba chiar a crescut productia incepand cu luna martie a acestui an.

De asemenea, Statele Unite se afla pe punctul de a bate recordul in productia de petrol pentru anul in curs, iar estimarile oficiale lasa de inteles ca, in 4 ani, SUA ar putea atinge gradul de independenta energetica, exportand o cantitate mai mare de petrol decat cea importata.

Cresterea pretului inregistrata in ultimele zile vine ca urmare a unui comunicat recent al Agentiei de Informatii din sectorul Energetic a Statelor Unite care a raportat un volum scazut de petrol extras in cursul saptamanii trecute fata de estimarile analistilor.

Situatia este in masura sa asigure un echilibru al pietei, pe masura ce cererea din Europa continua sa creasca pe fondul revenirii usoare a economiei din zona euro.

Insa, chiar si in aceste conditii, un nou soc ar putea fi provocat de revenirea in piata a cantitatilor de petrol din Iran, blocate in ultimii ani de sanctiunile economice dictate pe urma programului nuclear dezvoltat de Teheran.

Tarile non-OPEC reduc productia

O veste cat de cat linistitoare pentru investitori o da si Agentia Internationala de Energie (IEA), care a anuntat, miercuri, reducerea productiei in multe dintre statele ne-membre OPEC, anunta portalul Arab News.

IEA a revizuit in scadere productia de petrol pentru anul 2015 cu peste 120.000 de barili/zi in urma perspectivei negative inregistrate din campurile de exploatare ale Statelor Unite si Canadei, dar si ca urmare a conflictului din Yemen.

IEA estimeaza ca productia din campurile americane de petrol LTO va stagna incepand cu luna mai a acestui an, in timp ce razboiul din Yemen a redus productia din zona Golfului Persic la 60.000 de barili/zi.

In acest moment, productia globala de petrol se cifreaza la 630.000 de barili/zi.

Expertii IEA estimeaza ca perspectiva de echilibrare a pietei ramane inca incerta, ca urmare a ritmului crescut de exploatare intretinut de statele membre OPEC si de posibilitatea ridicarii sanctiunilor economice pentru Iran.

#estimari pret petrol, #productie petrol 2015, #crestere pret petrol, #piata globala energie , #Stiri energie