Expertii in energie vad SUA luand partea leului pe piata mondiala a gazelor

Vineri, 14 Iulie 2017, ora 08:00
8513 citiri
Expertii in energie vad SUA luand partea leului pe piata mondiala a gazelor
Foto: worldmaritimenews.com

State Unite ar putea deveni cel mai important exportator de gaze din lume in urmatorii ani, dupa cum arata o analiza a Agentiei Internationale pentru Energie (IEA).

Pentru urmatorii 5 ani, consumul globl de gaze ar putea inregistra o crestere medie anuala de 1,6 procente, iar lupta pentru dominatie se va da intre Qatar, SUA si Australia, relateaza CNBC.

40% din cresterea consumului de gaze pentru urmatorii 5 ani va fi sustinuta de dezvoltarea capacitatilor industriale din China.

In total, consumul global de gaze ar putea ajunge la 4.000 de miliarde de metri cubi, pana in 2022, considera expertii IEA.

"Productia de gaze de sist din SUA nu da semne de slabiciune, iar acum aceasta este sustinuta si de o crestere a rezervelor de LNG", arata directorul IEA, Fatih Birol, intr-un comunicat al agentiei.

"De asemenea, cresterea numarului de tari consumatoare de LNG, de la 15, in 2005, la 39 in prezent, arata ca acest combustibil va atrage tot mai multi consumatori, in special din randul economiilor emergente", mai spune directorul IEA.

Statele Unite detin deja titlul de cel mai mare producatore de gaze din lume, iar pana in 2022 capacitatea de productie ar putea ajunge la 890 miliarde mc, mai mult de o cincime din productia globala estimata.

Mai mult de jumatate din aceasta cantitate va fi transformata in LNG, lucru care va pune presiune pe primii doi exportatori de gaze naturale lichefiate din lume, Qatar si Australia.

Tendinta americanilor de a acapara pietele de export se vede si in recentele investitii facute in 3 terminale noi de LNG, masura care dubleaza numarul acestora.

Cresterea cifrelor de export de LNG de catre marii producatori se va petrece pe o piata deja bine alimentata, dar anumite tensiuni geopolitice pot afecta prognoza data de IEA.

Criza intretinuta intre Qatar si grupul celor 4 tari vecine ridica semne de intrebare asupra capcitatii de transport a combustibilului pe rutele traditionale.

"Chiar si pe o piata bine alimentata din punct de vedere energetic, evenimentele recente ne amintesc cat de importanta devine securitatea rutelor de transport", atrage atentia Birol.

#export LNG, #prognoza consum gaze, #IEA, #producatori gaze , #Stiri energie

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  3. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  4. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  5. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  6. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  7. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  8. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  9. Semnal de alarmă la un important proiect de infrastructură: ”Termenul din PNRR este foarte greu de îndeplinit” FOTO&VIDEO
  10. Speranță pentru șoferi. Autoritățile spun că un nou lot de autostradă se poate deschide în iulie FOTO