Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Energie verde: Guvernul are in plan taierea subventiilor

Energie verde: Guvernul are in plan taierea subventiilor


Guvernul va modifica legislatia privind acordarea certificatelor verzi pentru a preveni distrugerea industriei romanesti si a gasi un echilibru intre sprijinirea investitiilor in energie regenerabila si costurile pe acestea le implica, a sustinut ministrul delegat pentru Energie Constantin Nita.

"Stiu ca nu este un subiect placut, mai ales pentru investitori, dar, in acelasi timp, trebuie sa fie foarte clara. Nu putem distruge industria romaneasca numai de dragul industriei regenerabile. Trebuie sa gasim un echilibru. Aici si cei care au investiti in regenerabile trebuie sa ne inteleaga. Suntem prinsi ca intr-o menghina. Pe deoparte este consumatorul casnic care, sigur, suporta factura electrica, pe de alta parte este consumatorul industrial care, la randul lui, nu mai poate sa suporte nici el costul certificatelor verzi in costul final al produsului", a declarat acesta.

"In felul acesta, Guvernul este prins in doua parti si, sigur, mai are si pe cineva in spate, anume investitorul care spune: 'Dumneavoastra v-ati angajat in lege, chestiunea cu predictibilitatea'. Corect, asa este si recunoastem lucrul acesta. Dar trebuie sa si recunoastem cand gresim. Nu putem merge in greseala pana la capat. Trebuie sa luam masuri ca in tot acest palier sa existe un echilibru", a mai spus Nita.

Potrivit acestuia, toata lumea trebuie sa castige, si 'industriasul', si consumatorul casnic, si cel care a investit.

"Nu am vazut investitori din energia regenerabila care sa vina sa ne propuna sa facem o fabrica de eoliene. Efectul de multiplicare in economie este aproape zero. La crearea de locuri de munca, in afara de firmele de paza, nimic.

Daca societatile care investesc in regenerabile doresc sa investeasca si in alte domenii, atunci si statul poate sa isi degreveze o anumita povara pe care o are cu cresterea pretului la consumatorul casnic, prin oferirea de locuri de munca. Toata lumea din regenerabile ia profitul la societatea mama, iar statul ia niste impozite", a explicat ministrul delegat pentru Energie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2634 ori