Energia, mai scumpa pentru consumatorii casnici si mai ieftina pentru cei industriali

Vineri, 27 Octombrie 2006, ora 09:42
940 citiri

Tarifele la electricitate pentru consumatorii casnici vor creste in urmatoarea perioada, in timp ce tarifele pentru consumatorii industriali ar putea scadea, a declarat, joi, in cadrul unei dezbateri a The Money Channel, directorul Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei, Radu Regman.Potrivit directorului Directiei reglementari tehnice din cadrul Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), trebuie sa aiba loc o "rebalansare a tarifelor".

"Am facut un studiu pe 20 si ceva de tari cu cele mai mari preturi la energie electrica din care a reiesit ca in prezent consumatorii casnici din Romania au tarife pe locul sapte din coada listei de state. La consumatorii industriali in schimb, suntem pe locul 13 la cele mai mari tarife", a afirmat Regman. El a adaugat ca in ceea ce priveste consumatorii industriali Romania are tarife mai mari la energia electrica decat Franta sau Danemarca.

La finele lunii trecute, presedintele ANRE, Nicolae Opris, spunea ca energia electrica s-ar putea scumpi de doua ori anul viitor, prima data la 1 ianuarie, iar a doua oara la 1 iulie.

"Estimam ca de la 1 ianuarie pretul energiei electrice o sa se majoreze cu 4,5%, iar in vara, in iunie-iulie, sa mai avem o ajustare a preturilor, daca sunt influente majore cauzate de seceta sau de majorarea preturilor la combustibil", arata Opris.

La randul sau, ministrul economiei, Codrut Seres, aprecia ca punerea in functiune, in 2007, a unitatii doi de la Cernavoda ar putea reduce presiunile de crestere a pretului energiei electrice.

NewsIn