Efectul petrolului ieftin: Sauditii, nevoiti sa ia cu imprumut 50% din PIB

Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 11:18
5281 citiri
Efectul petrolului ieftin: Sauditii, nevoiti sa ia cu imprumut 50% din PIB
Foto: Flickr/Tribes of the World

Oficialii de la Riad dau semne de ingrijoare in fata deficitului bugetar proEfectul petrolului ieftin: Arabia Saudita ar putea sa se imprumute aproape 50% din PIB-ul tariivocat de prabusirea preturilor la petrol. Daca in august, guvernul saudit planuia sa se imprumute cu 27 de miliarde de dolari de pe piata interna, acum situatia se arata mult mai dramatica.

Arabia Saudita ar putea sa imprumute aproape 50% din PIB-ul tarii pentru a face fata crizei petrolului care ameninta sa destabilizeze economia tarii. Conform unei estimari a FMI, deficitul bugetar pe anul in curs ar putea ajunge la 20% din PIB, aminteste portalul Quartz.

Datorii neprevazute

Conform unui raport guvernamental ajuns in posesia jurnalistilor de la Financial Times, guvernul de la Riad are de gand sa creasca datoria publica a statului pana la 50% din PIB in urmatorii ani pentru a face traversa cu bine perioada de declin de pe piata petrolului.

Chiar daca in document nu se face referire la suma fixa pe care guvernul saudit intentioneaza sa o imprumute de pe pietele financiare internationale, aceasta ar putea ajunge la cateva sute de miliarde de dolari.

Cheltuielile cu pensile si subventiile acordate cu generozitate de regatul din Golf se dovedesc acum o povara greu de dus pentru oficialii de la Riad.

De altfel, analistii FMI sustin ca punctul de echilibru in economia Arabiei Saudite este atins abia la un pret de 106 dolari/baril, nivel care nu a mai fost intalnit pe piata dinainte de luna iunie a anului trecut.

Petrolul Brent, un indice in tranzactiile globale, se vinde de cateva luni cu sume cuprinse intre 45 si 55 de dolari/baril, iar ultimele estimari indica o revenire la nivelul de 70-80 de dolari abia peste 2 ani.

Joc dublu

In urma cu un an, sauditii au fost cei care au pecetluit dezastrul de pe piata petrolului, cand au decis in cadrul reuniunii tarilor OPEC sa renunte la politica de echilibrare a pretului prin reducerea productiei.

In schimb, au pompat si mai mult petrol intr-o piata care deja se confrunta cu lipsa de cerere si o supraproductie rezultata din exploatarea zacamintelor de sist din Statele Unite.

Jocul dublu de atunci al sauditilor isi arata fata dura abia acum, de la pretul de 100 de dolari/baril, petrolul coborand spre o cotatie medie de 50 de dolari, cu perspectiva de a ramane cantonat in aceasta zona pentru o perioada neasteptat de lunga.

Razboiul nervilor derulat intre tarile OPEC si producatorii americani de petrol a provocat o scadere a productiei din Statele Unite, de la 9,6 milioane de baril extrasi zilnic, la 9,1 milioane barili, medie inregistrata in cursul lunii octombrie.

Dar, influenta OPEC in piata este departe de a fi fost recastigata, in contextul in care, din 2016, alte cateva milioane de barili de petrol din Iran sunt asteptate sa se reverse pe piata, odata cu ridicarea sanctiunilor economice impuse Teheranului.

Arabia Saudita mentine in continuare o cota de productie de 10,1 milioane de barili de petrol/zi, o miscare pe care analistii o considera ca avand drept scop eliminarea concurentei cu costuri de productie ridicate.

La urmatoarea reuniune a grupului tarilor OPEC, de pe 4 decembrie, de la Viena, expertii in domeniu se asteapta ca sauditii sa forteze in continuare nota pentru a impune un control mai mare asupra pietei de energie de pe glob.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#petrol arabia saudita, #reuniune OPEC 2015, #pret petrol, #datorii Arabia Saudita , #Stiri energie