Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Contractele statelor UE cu Rusia, verificate la sange inca din timpul negocierilor

Contractele statelor UE cu Rusia, verificate la sange inca din timpul negocierilor


Din 2016, Comisia Europeana ar putea verifica la sange contractele inter-guvernamentale semnate de tarile membre UE cu Moscova si alti furnizori de gaze naturale. Anuntul a fost facut de vicepresedintele CE, Maros Sefcovic, seful uniunii energetice din blocul contiunental.

Proiectul unei legi care sa stabileasca conditiile cadru in care tarile Uniunii vor negocia contractele pentru livrarea de gaz este deja in lucru, anunta reporterii Bloomberg.

Variante diverse

"Trebuie sa vedem care este varianta de lucru cea mai avantajoasa", a precizat Sefcovic, referindu-se mai ales la diferentele majore de pret practicate de Gazprom in unele tari din cadrul UE.

"Putem propune reprezentanti ai Comisiei Europene in echipele de negociere, putem impune clauze standard care sa corespunda legislatiei UE sau am putea apela la consultari stranse in perioada negocierilor", a precizat vicepresedintele CE.

In ultimii ani, Polonia, Romania, Cehia, Slovacia si Grecia s-au confruntat cu preturi mai mari decat media europeana, impuse de Gazprom ca urmare a unei politici de sanctiuni dusa de Moscova inpotriva tarilor ex-comuniste devenite membre NATO si UE.

Criza din Ucraina a reliefat nevoia UE de a-si creste gradul de independenta energetica fata de Rusia, care asigura 27% din consumul de gaz natural al Europei.

Pentru a se asigura ca intelegerile cu Rusia nu incalca legislatia care sta la baza crearii uniunii energetice, Comisia Europeana insista sa isi spuna cuvantul inca din timpul negocierilor si nu inainte ca acestea sa fie semnate.

Masura reprezinta si un mod de a contracara ofensiva politica a Kremlinului impotriva Uniunii Europene, pana in prezent Ungaria si Grecia fiind banuite ca fiind verigile slabe ale UE in relatia cu Rusia.

Exemplul South Stream

Reprezentantii CE sustin ca nu mai vor sa repete povestea gazoductului South Stream, un proiect ce urma sa transporte gazele din Rusia direct pe piata europeana si care a fost denuntat in decembrie de presedintele Vladimir Putin.

Motivul refuzului transmis de rusi a fost legat de legislatia stricta din domeniul energiei pe piata europeana, care insista pentru dezvoltarea unui mediu concurential.

"Am vazut ce probleme s-au ivit in trecut cu aceste intelegeri. Odata ce contractele sunt semnate si ratificate este foarte greu sa le mai schimbi. Un astfel de gest poate genera nesiguranta si tensiuni politice", mai spune Sefcovic.

Comisia de supraveghere va actiona pe doua linii: una pentru verificarea intelegerilor inter-guvernamentale si alta pe revizuirea sistemului legislativ de pe piata de gaze naturale din Europa.

In martie, sefii de stat si ai guvernelor europene au convenit sa modifice legislatia in vigoare pentru contractele de alimentare cu gaze naturale, aducand amendamente pentru pastrarea confidentialitatii asupra informatiilor sensibile din contracte.

Uniunea Europeana importa 53% din gazele consumate pe continent la un pret total de un miliard de euro/zi. 10 procente din gazele naturale intrate in Europa tranziteaza teritoriul Ucrainei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1727 ori