Comisarul european pentru energie sustine eurobonduri

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 10:19
1030 citiri
Comisarul european pentru energie sustine eurobonduri

Comisarul european pentru energie, germanul Gunther Oettinger, a facut apel miercuri "la toate partile sa nu se opuna in principiu eurobondurilor", sustinute de catre Franta, dar respinse de Germania, inainte de summitul informal al Uniunii Europene de la Bruxelles.

Introducerea unui astfel de instrument "este o chestiune de agenda", a declarat Oettinger intr-un articol publicat de cotidianul economic german Handeslblatt.

Gunther Oettinger provine din randurile Uniunii Crestin-Democrate, partidul cancelarului german, Angela Merkel.

Astfel de obligatiuni, cu alte cuvinte titluri ale datoriilor comune tuturor statelor din zona euro, cu o singura dobanda si destinate finantarii bugetelor nationale, pot fi cheia de bolta dupa ratificarea de catre toti a pactului bugetar si punerea in ordine a finantelor publice, a afirmat comisarul.

Liderii europeni se vor reuni miercuri la Bruxelles pentru un summit informal care trebuie sa permita o apropiere a punctelor lor de vedere privind cresterea economica si disciplina bugetara.

In invitatia sa catre sefii de stat si de guvern ai "Celor 27", presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, i-a incurajat sa evoce miercuri, fara nici o interdictie, diferitele optiuni pentru relansarea cresterii economice in Europa, in perspectiva summitului UE din 28-29 iunie.

#comisar european energie euroobligatiuni, #obligatiuni zona euro , #Stiri energie