Cine se afla in spatele Fondului de Investitii in Energie? Initiatorii nu-si cunosc "opera"

Luni, 29 Aprilie 2013, ora 10:00
2668 citiri
Cine se afla in spatele Fondului de Investitii in Energie? Initiatorii nu-si cunosc "opera"
Fondul de Investitii va gestiona participatiile statului la companiile din domeniul energiei

Un proiect de infiintare a unui Fond de investitii in energie, aflat in dezbaterea Parlamentului, vizeaza strangerea tuturor participatiilor statului din domeniu, cu active de ordinul miliardelor de euro, la pixul ministrului delegat Constantin Nita. Initiatorii proiectului dovedesc ca nu prea stiu ce-au vrut sa faca, astfel ca se pune intrebarea cine se afla, de fapt, in spatele acestui "lucrari".

Fondul de Investitii ar urma sa fie constituit in subordinea Ministerului Economiei, respectiv a ministrului delegat pentru energie si va prelua si Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, cu scopul "asigurarii resurselor financiare necesare finantarii proiectelor de investitii la operatorii economici din energie si din sectorul de resurse energetice, precum si in vederea finantarii altor obiective de investitii, inclusiv sub forma participarii la constituirea unor parteneriate public-private, ca masura de stimulare economica", potrivit proiectului legislativ, semnat de deputatii PSD Dumitru Chirita si Florin Tataru.

Initiativa celor doi deputati se afla la Senat si creaza cadrul legislativ pentru infiintarea acestui fond. Mai departe, modul de functionare si organizare va fi stabilit prin Hotarari de Guvern, se arata in document.

Fondul va functiona sub forma unei societati comerciale pe actiuni, fiind o societate de investitii de tip inchis detinuta in intregime de stat, iar cadrul juridic va fi aprobat tot prin Hotarare de Guvern. Fondul se va inregistra la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, ca organism de plasament colectiv de tip special. Fondul ar urma sa gestioneze pachetele de actiuni ale statului la 25 de companii din domeniul energiei.

Florin Tataru, initiator:"Nefiind strict din domeniu, nu pot sa va raspund"

Intrebat despre criteriile luate in considerare in selectia companiilor care vor intra in componenta Fondului, Tataru a raspuns: "Sincer sa fiu, nu pot sa raspund la intrebarea aceasta. Nefiind strict din domeniu, nu pot sa va raspund. Selectia a facuta in ceea ce priveste importanta lor in sectorul energetic".

Proiectul mai prevede ca ministrul delegat poate decide sa preia in administrarea fondului si alte companii, in afara celor aflate pe lista. Scopul prevederii este insa mai greu de explicat:

"In functie de evolutia lucrurilor, a fost pur si simplu o alternativa de actiune, nu a fost un scop premeditat sau avand in vedere ceva anume. Atat timp cat rata de crestere sau eficienta investitiilor in cazul Fondului va fi una satisfacatoare si superioara ca randament, nu vad de ce n-ar exista si posibilitatea atragerii unor alte companii", argumenteaza deputatul PSD, care n-a putut sa ofere si o valoare pentru ceea ce numeste un "randament satisfacator".

Un fond de miliarde de euro pe mana unui singur om

Fondul va fi administrat de o societatea de administrare, insa pana la incheierea unui contract, toate operatiunile de administrare vor fi realizate de un Consiliu de Supraveghere numit de Guvern, care va raspunde, solidar cu ministrul delegat pentru energie, pentru toate deciziile luate.

Politica de investitii va fi stabilita de consiliu, pana la desemnarea societatii de administrare. Fondul va investi cel putin 20% din activele sale in valori mobiliare inscrise la tranzactionare pe o piata reglementata sau tranzactionate intr-un sistem alternativ din Romania sau din alt stat membru UE, in valori mobiliare admise la cota oficiala a unei burse dintr-un stat care nu este membru al UE, in valori mobiliare nou-emise etc.

De asemenea, valoarea conturilor curente si a numerarului detinut de Fond nu trebuie sa depaseasca 20% din activele sale, insa aceasta limita poate fi extinsa pana la maxim 50% in anumite conditii.

Intrebat despre problemele de credibilitate pe care le implica o conducere interimara a Fondului, numita de Guvern, Tataru a raspuns: "Este cunoscuta capacitatea relativ slaba de administrare a statului, experienta ultimilor 20 de ani demonstreaza ca nu am stiut sa ne aparam foarte bine interesele, dar sunt convins ca de undeva trebuie sa schimbam mentalitatea si atitudinea aceasta si nu inteleg de ce trebuie sa fie o problema de lipsa de credibilitate". Deputatul nu a putut estima perioada in care Consiliul va controla pachetele de actiuni ale statului, insa in cazul Fondului Proprietatea, procedurile au durat cinci ani.

Riscurile pe care le implica o astfel de etapizare a managementului sunt subliniate si de analistul din domeniul energiei, Ionut Purica: "Daca faci mai intai Fondul si pe urma te gandesti ce faci cu el, poate fi o treaba care sa creeze un moment de intermezzo. Pentru un asemenea proiect, este nevoie de un administrator pe masura, care a mai facut asta, care vine sa fie devotat investitiilor din aceasta tara. Daca pui toti banii intr-o oala, sa ii gestioneze ministrul delegat, este riscant".

Business24 a incercat sa discute despre proiectul legislativ si cu Dumitru Chirita, insa deputatul nu a raspuns solicitarilor.

Cine sunt initiatorii proiectului

Dumitru Chirita s-a nascut in judetul Dambovita, are 50 de ani si este deputat PSD din anul 2000. In prezent, este si membru al Comisiei pentru industrii si servicii si al Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputatilor.

Chirita a studiat in cadrul Facultatii de Drept si Relatii Internationale si a absolvit un program de masterat in Relatii de munca si industriale, dar este sindicalist, "de profesie". A ocupat functii de presedinte al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Electricitate "Univers" (1990-2000 si 2007-prezent), presedinte al Sindicatului Liber Independent "Energia" (1990-2011), vicepresedinte al Blocului National Sindical (1996-1999), presedinte Federatia "Energia Mileniului III (2001-2007), dar si vicepresedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (2004-2008).

Florin Tataru s-a nascut la Baia Mare si are 46 de ani. A absolvit Facultatea de Relatii Economice Internationale, in cadrul ASE Bucuresti. De asemenea, este absolvent a trei programe de masterat: Banci si Piete de Capital, in cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Politici Publice si Integrare Europeana, in cadrul SNSPA si Managementul Sistemului de Sanatate, in cadrul Facultatii de Sociologie, Universitatea Bucuresti.

La inceputul anilor '90 a condus doua societati comerciale, iar in 2001 a ajuns seful Casei de Asigurari de Sanatate Maramures. A mai lucrat la Banca Comerciala Carpatica, a fost consilier judetean la CJ Maramures, iar din 2011 este deputat PSD.

#Fond Investitii Energie, #proiect Fond Investitii, #Fond Investitii Dumitru Chirita, #Fond Investitii Florin Tataru , #Stiri energie