Chitoiu: Romania nu poate avea niciodata o piata concurentiala a energiei

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 10:01
1885 citiri
Chitoiu: Romania nu poate avea niciodata o piata concurentiala a energiei

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, sustine ca in Romania nu se poate dezvolta o piata concurentiala a energiei electrice, pentru ca nu exista o companie integrata in domeniul energetic.

"Spargerea sistemului energetic national pe categorii de producatori termo, hidro, nuclear, nu poate duce la o piata concurentiala pentru ca nu poti sa ai un pret la vanzarea energiei electrice pe piata concurentiala care pretul hidro sa concureze cu pretul la termolectrica si cu pretul la Nuclearelectrica.

Deci in Romania niciodata nu se poate dezvolta o piata concurentiala a energiei electrice. De ce? Pentru ca intotdeauna costul la energia termo este mai mare decat nuclearelectrica si decat hidroelectrica, de aceea trebuia regandit sistemul astfel incat sa avem 2-3 companii integrate sa cuprinda atat energie hidro, termo si nuclear ca sa poti sa dezvolti o piata concurentiala", a declarat Chitoiu.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a vorbit despre un "narav nenorocit" in domeniul energiei si a precizat ca pentru el, ca hidroenergetician, a reprezentat o surpriza intrarea in insolventa a Hidroelectrica.

"Pentru mine, ca hidroenergetician, chiar a constitui o mare supriza ca s-a ajuns la insolventa pentru Hidroelectrica. Eu am fost adversarul spargerii sistemului energetic national si s-au creat societati comericale distincte, hidro, termo, nuclear, astia trebuie sa lucreze integrat.

Administrarea separata a aparut pentru mine o sursa de incorenta, de aici capusarea de care vorbeati, deci un narav nenorocit, s-au dat tot felul de avantaje unor agenti economici, sa ia energie ieftina baietii destepti de la hidro. Pai nu avea voie hidro sa vanda energie de sine statator. Energia trebuia vanduta unitar de sistemul energetic national", a declarat Iliescu.

La reuniunea pe teme economice a Clubului de la Bucuresti au participat, printre altii Ion Iliescu, Victor Ponta, Florin Georgescu, Daniel Daianu, Robert Negoita, Cristian David, Nicolae Vacaroiu, Petre Roman, Razvan Theodorescu, Ioan Chelaru, Aurel Vainer, Florin Iordache, Liviu Pop.

#Chiritoiu energie, #piata concurentiala Romania Chiritoiu, #Chiritoiu piata energie Romania , #Stiri energie