Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Certificatele verzi acordate producatorilor in 2010 au scumpit electricitatea

Certificatele verzi acordate producatorilor in 2010 au scumpit electricitatea

Anul trecut, Romania si-a depasit tinta de energie regenerabila, in conditiile in care a produs, din surse regenerabile, electricitate ce a insemnat 35,24% din consum. Certificatele verzi acordate producatorilor au scumpit electricitatea, pana la 3,5 lei pe MWh. 

"Datorita punerilor in functiune a centralelor electrice care utilizeaza energia eoliana (466 de MW) si a hidraulicitatii foarte mari din anul 2010, gradul de realizare a tintei nationale in anul 2010 a inregistrat o pondere de 35% energie electrica din surse regenerabile de energie in consumul total brut de energie electrica, ceea ce a condus la depasirea tintei asumate de Romania pentru anul 2010 de 33%", se arata intr-un raport al pietei de certificate verzi, realizat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Reprezentantii ANRE sustine ca anul trecut, producatorii de energie din surse regenerabile au incasat venituri din vanzarea de certificate verzi in valoare de 37,213 milioane de euro, pentru sustinerea energiei din surse regenerabile, care a condus la o crestere a pretului energiei electrice, la consumatorul final, cu 8,841 euro/MWh, suma ce reprezinta aproximativ 3,5 lei/MWh.

Certificatele verzi au fost tranzactionate, anul trecut, la valoarea lor maxima, adica 55 de euro pe certificat, atat pe piata centralizata, cat si pe piata bilaterala, scrie Adevarul.

Un numar de 45 de producatori de energie au beneficiat de certificate verzi, cel mai mare fiind CEZ, cu parcul eolian de la Fantanele, judetul Constanta, care a primit 36% din totalul certificatelor.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1409 ori