CE va aloca 1 miliard euro pentru dezvoltarea noilor energii: celule de combustibil si hidrogen

Marti, 14 Octombrie 2008, ora 15:36
1272 citiri
CE va aloca 1 miliard euro pentru dezvoltarea noilor energii: celule de combustibil si hidrogen

Comisia Europeana (CE), Industria Europeana si Comunitatea Europeana de Cercetare, unite intr-un parteneriat public-privat, au anuntat, marti, ca vor investi 1 miliard euro, in urmatorii sase ani pentru cercetarea si dezvoltarea tehnologiei in domeniul celulelor de combustibil si hidrogenului. Tinta parteneriatului (Joint Technology Initiative - JTI) este ca noile tehnologii privitoare la hidrogen si celulele de combustibil sa devina viabile si sa intre pe piata intre 2010 si 2020.


Comisarul european pentru stiinta si cercetare, Janez Potocnik, a declarat ca dezvoltarea noilor tehnologii pentru energii alternative "este cruciala daca se doreste atingerea obiectivelor Uniunii Europene (UE) in privinta schimbarilor climatice si provocarilor energetice".


Parteneriatul public-privat va implementa un program integrat privind cercetarile de baza si aplicate, dezvoltarea tehnologica, demonstratii si activitati de sustinere, concentrate pe punerea in practica a descoperirilor.


Prima cerere de propuneri in acest domeniu, cu un buget estimativ de 28,1 milioane euro, a fost publicata in 8 octombrie 2008 si acoperea domenii precum transportul si infrastructura de combustibil, productia, depozitarea si distributia de hidrogen.