Ce au in comun piata energiei si anul electoral - Opinie Dragos Cabat

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 12:00
1430 citiri
Ce au in comun piata energiei si anul electoral - Opinie Dragos Cabat

Hotarat lucru! In energie, sumele despre care discutam sunt importante. Tocmai de aceea, pana de curand, in toate tarile lumii, furnizarea si transportul de energie se realizau de catre firme de stat.

In felul acesta, statul putea controla in mod centralizat consumul, preturile, dar si cui si cata energie i se livra. Mai mult, in majoritatea statelor lumii sectorul energiei era si este inca socotit unul strategic, iar posibilitatea santajului folosind resursele energetice exista in mod constant.

Exemple in care lipsa energiei in toate formele sale (electricitate, gaze, carburanti) poate afecta activitatea economica a unei tari sunt multiple. Ultimele doua care imi vin in minte sunt Japonia, a carei economie a fost si inca este afectata de inchiderea centralelor nucleare, dar si tarile UE, care au suferit atunci cand Rusia a micsorat exporturile de gaze pe timp de iarna, in urma unor neintelegeri cu Ucraina.

In plus, faptul ca pretul petrolului depinde in mare masura de instabilitatea din zona Orientului Mijlociu a determinat principalele state industrializate sa isi faca rezerve importante de petrol, dar si sa intervina uneori chiar in forta, in conflictele din regiune.

Romania nu putea nici ea sa evite disputele si problemele legate de energie. Pe de o parte, sectorul energetic este folosit ca element de subventionare a populatiei (prin costuri mai reduse pentru acestia la anumite tipuri de energie) si chiar a companiilor. Dupa intrarea Romaniei in UE, una dintre cerintele de baza la nivel Comunitar este alinierea graduala a pretului energiei la nivelul mondial.

Daca privim din punctul de vedere al romanului de rand, subventionarea pretului energiei este benefica, deoarece lasa in buzunarele fiecaruia (aparent cel putin) sume importante. In realitate, subventiile sunt platite tot de la bugetul de stat, adica din banii nostri, asa ca subventia este probabil doar o himera... dar acest lucru se poate determina doar prin calcule, iar accesul la date nu este simplu pentru oricine.

Energia a nascut "baietii destepti"

La fel de important, domeniul energiei a lansat conceptul de "baieti destepti". In fapt, este vorba de companii private care au acces la resursele energetice la preturi preferentiale si de multe ori, le vand mai departe la pretul pietei - este doar unul dintre dezavantajele subventiilor, ca si al detinerii resurselor de energie de catre stat.

Trebuie sa nu uitam insa ca atat in Romania cat si oriunde in lume, marile companii energetice sau persoanele numite "baieti destepti" sunt printre finantatorii importanti ai campaniilor electorale - iar aici exemplul cel mai clasic este SUA. Atunci insa cand firmele din sectorul energiei au capital strain si probabil nu contribuie suficient la campania electorala, se poate imagina un alt sistem: suprataxarea companiilor care "genereaza profituri prea mari". Cum se masoara cat de mari sunt aceste profituri si mai ales cine decide marimea, este o discutie separata...

Influenta anului electoral

Cum 2012 este an electoral, in Romania, putem observa cate putin din toate elementele descrise mai sus: dorinta oficialilor de a mai "trage de timp" cu majorarea preturilor la energie pentru a nu supara electoratul (si evident presiunile la nivel UE de a aduce preturile la nivel mondial), presiunile exercitate asupra "baietilor destepti" si amenintari cu suprataxarea companiilor petroliere incepand cu 2013.

Cate dintre aceste incercari vor deveni realitate si cate sunt doar jocuri electorale, vom vedea in lunile urmatoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata energiei Dragos Cabat, #anul electoral 2012 Dragos Cabat, #piata energiei 2012 , #Stiri energie