Bulgaria cauta constructori pentru gazoductul South Stream

Luni, 23 Decembrie 2013, ora 13:09
1384 citiri
Bulgaria cauta constructori pentru gazoductul South Stream

Companiile care doresc sa construiasca gazoductul South Stream pe teritoriul bulgaresc trebuie sa depuna scrisori de intentie la Ministerul Economiei si Energiei de la Sofia pana la data de 10 ianuarie, scrie luni cotidianul sofiot Monitor. Castigatorul concursului va trebui sa elaboreze proiectul, sa livreze materialele de constructie si sa efectueze lucrarile de constructie.

In prima etapa a concursului companiile trebuie sa dovedeasca ca au un volum al afacerilor de cel putin 1,5 miliarde de leva (790 milioane de euro). In cazul consortiilor, conditia trebuie respectata de intreaga unitate sau de cel putin unul dintre participantii la aceasta. Pe langa aceasta, companiile trebuie sa detina cel putin 500 milioane de leva (256 milioane de euro) sau sa aiba acces la asemenea resurse de creditare. Companiile trebuie sa dovedeasca ca dupa anul 2011 au construit cel putin 240 kilometri de gazoducte.

Lungimea totala a conductei South Stream pe teritoriul bulgaresc va fi de 540 kilometri, cu o ramificatie de 59 de kilometri spre punctul Provadia, unde gazoductul va fi interconectat cu sistemul existent de transport de gaze din Bulgaria si cu celalalt gazoduct prin care gazele rusesti ajung in Balcani (cel care traverseaza Ucraina si Romania). Conducta va intra pe teritoriul bulgaresc prin portul Varna. Valoarea totala a acestei parti din proiect se ridica la 3,308 miliarde de euro. La sfarsitul lunii octombrie a fost facuta prima sudura simbolica a conductei langa satul Rasovo din nord-vestul Bulgariei, iar primele livrari de gaze prin noua conducta se asteapta in anul 2015.

#gazoduct bulgaria, #conducta South Stream, #gazoduct south stream , #Stiri energie