Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

AVAS nu va face public dosarul privatizarii SIDEX fara acceptul Arcelor Mittal

AVAS nu va face public dosarul privatizarii SIDEX fara acceptul Arcelor Mittal

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) i-a comunicat secretarului de stat in MAI Mircea Toader ca nu poate face public dosarul privatizarii SIDEX decat cu acceptul cumparatorului, compania Arcelor Mittal.In aceste conditii, Mircea Toader, care a cerut in cateva randuri ca documentul sa fie facut public, a decis sa ii solicite directorului general al companiei, Lakshmi Mittal, sa-si dea acordul cu privire la publicarea documentului.

"Ii solicit lui Mittal sa faca public contractul pentru ca nu are nimic de ascuns, cred, asa cum nu au facut-o cei din domeniul energiei", a declarat, sambata, secretarul de stat Mircea Toader, precizand ca transmite aceasta cerere public, prin intermediul mass-media, si nu printr-un document oficial inaintat directorului general al companiei Arcelor-Mittal.

Toader are nevoie de acordul cumparatorului combinatului siderurgic SIDEX Galati, dupa cum l-a informat AVAS.

"Ca urmare a adresei dumneavoastra nr. 5651/MNT/07.11.2006, prin care ati solicitat copia Contractului de vanzare-cumparare a pachetului de actiuni ale SC SIDEX SA Galati, va informam ca respectivul contract a fost incheiat cu conditia de asigurare a confidentialitatii, ceea ce implica abtinerea de a face public acest document, fara acordul celeilalte parti semnatare", se arata in raspunsul presedintelui AVAS, Teodor Atanasiu, inaintat secretarului de stat Mircea Toader.

Oficialul guvernamental a precizat ca cere publicarea acestui document "in calitate de cetatean", interesat de soarta combinatului. "Ca simplu cetatean, ma intereseaza ce se va intampla cu combinatul dupa expirarea celor cinci ani de la momentul privatizarii, daca Mittal va asigura continuitatea activitatii si va respecta clauzele referitoare la protectia mediului si clauzele sociale sau il va inchide", a afirmat Mircea Toader, precizand ca va ridica problema, luni, in cadrul Biroului Permanent al Partidului Democrat.Mircea Toader nu este singurul demnitar galatean care a cerut publicarea contractului de privatizare a SIDEX Galati. In noiembrie, deputatul conservator Bogdan Liviu Ciuca a anuntat si el ca va face o interpelare catre AVAS si, daca va fi cazul, va avea si o interventie in Parlament pe acest subiect.

Combinatul Siderurgic SIDEX Galati a fost privatizat in 2001, pachetul majoritar de 702.732.576 actiuni fiind preluat de la stat de compania LNM Holdings NV (acum Arcelor Mittal), apartinand omului de afaceri britanic de origine indiana Lakshmi Mittal la pretul de 70.273.257,60 USD, adica 0,10 USD pe actiune. SIDEX inregistra pierderi de 1 milion de dolari pe zi, anuntau autoritatile romane la vremea respectiva. Intre timp, insa, cifra de afaceri a companiei siderurgice galatene a inregistrat o crestere constanta, stabilizandu-se acum la nivelul de doua doua miliarde de dolari pe an.

NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 879 ori