AOAR: Noua lege a anergiei permite instaurarea monopolului

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 16:10
1912 citiri
AOAR: Noua lege a anergiei permite instaurarea monopolului

Noua Lege a energiei electrice si gazelor naturale contine premisele instituirii unui monopol legal in domeniul operarii pietelor centralizate de energie electrica, eliminandu-se astfel concurenta din acest domeniu, au declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si ai Bursei Romane de Marfuri (BRM).

Cristian Parvan, secretar general al AOAR, propune revizuirea noii legi a energiei pentru ca tranzactionarea acestei resurse sa se faca de catre toti cei care doresc sa activeze in acest domeniu.

Efectele noii legi a energiei pentru mediul de afaceri

Potrivit lui Constantin Bostina, vicepresedintele AOAR, mediul de afaceri simte deja, prin instituirea monopolului in piata engros a energiei, ca urmeaza o perioada de reintoarcere la ceea ce nu a functionat si nu va functiona bine in Romania.

O lege a energiei trebuie sa stabileasca coordonatele pe o piata libera concurentiala.

"Exista in mod clar posibilitatea sa fie mai multi operatori in piata engros de energie si, printre acesti operatori, Bursa Romana de Marfuri ca principalul operator in piata de marfuri din Romania este si trebuie sa fie o prezenta activa in piata de energie. Nu ne putem intoarce cu fata la trecut, nu putem sa instituim prin lege un monopol intr-un domeniu in care cu adevarat piata concurentiala, libera concurenta, prezenta mai multor jucatori in piata si, evident, lasarea, mai ales la nivelul furnizorilor, a unei piete care sa functioneze pe aceste paliere si nu sa treaca prin structuri centralizate reprezinta o necesitate", a explicat Bostina.

Septimiu Stoica, presedinte BRM, a spus ca exista doua paliere ale pietei de energie, respectiv piata engros si piata de retail.

BRM a organizat licitatii pentru piata de retail. Noua formulare a legii va scoate complet BRM de pe piata tranzactiilor cu energie, "desi vocatia bursei este aceea de a functiona pe piata engros. Lupta noastra de ani de zile a fost sa obtinem licenta si pe piata engros. Iata ca s-a stabilit sa fie o singura licenta, cea cunoscuta pe piata engros, si, mai mult, decat este amenintata si piata de retail", a mai spus Stoica.

Potrivit BRM, inca din faza de proiect, Bursa a promovat actiuni energice avand ca obiect corectarea prevederilor neconcurentiale, ceea ce a condus la eliminarea de catre Senatul Romaniei a prevederilor anticoncurentiale, lasand piata libera si acordand puteri de licentiere si supraveghere concrete pentru Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#noua lege a anergiei, #AOAR legea energiei, #AOAR monopol piata energie, #Romania piata energie, #legislatie energie Romania , #Stiri energie