Anul 2014 aduce perspective optimiste pe piata de fuziuni si achizitii din sectorul de petrol si gaze

Joi, 20 Februarie 2014, ora 11:42
1656 citiri
Anul 2014 aduce perspective optimiste pe piata de fuziuni si achizitii din sectorul de petrol si gaze

Activitatea de tranzactionare din sectorul de petrol si gaze a inregistrat o scadere semnificativa in 2013, atat ca valoare cat si ca volum al tranzactiilor.

In 2013, s-a inregistrat o scadere de 21% a valorii totale a tranzactiilor, pana la 337 de miliarde dolari, semnificativ mai mica decat nivelul record atins in 2012, cifrat la 423 miliarde de dolari, se arata in studiul EY - Global oil and gas transactions review.

Numarul total al tranzactiilor de pe piata de petrol si gaze a fost in scadere

Numarul total al tranzactiilor de pe piata de petrol si gaze a fost, de asemenea, in scadere semnificativa, in 2013 inregistrandu-se 1.400 de tranzactii, fata de 1.800 de tranzactii in 2012 - un declin de 23%.

In 2013, s-a inregistrat o disponibilitate redusa de a incheia tranzactii mari, spre deosebire de 2012, cand au fost incheiate 98 de tranzactii a caror valoare a depasit 1 miliard de USD. Comparativ, in 2013 s-au inregistrat doar 70 de astfel de tranzactii.

Daca, in 2012, au existat patru mega-tranzactii cu valori raportate de peste 10 miliarde de dolari, in 2013, au fost incheiate doar trei astfel de tranzactii. Valoarea cumulata a tuturor tranzactiilor mai mari de 1 miliard de dolari a depasit 308 miliarde de dolari in 2012, in timp ce, in 2013, valoarea cumulata a tranzactiilor de 1 miliard de dolari sau mai mari a insumat doar 241 de miliarde de dolari.

"Sectorul de petrol si gaze s-a dovedit unul dintre cele mai rezistente sectoare la nivel global, cu o medie de patru fuziuni sau achizitii pe zi. A rezistat destul de bine in pofida unui mediu economic incert in cea mai mare parte a anului si a restrictiilor care au afectat unele surse traditionale de petrol.

In Romania, nivelul tranzactiilor a ramas scazut in 2013, in linie cu activitatea M&A a ultimilor ani, in pofida potentialului pietei. Piata petrolului si a gazelor a urmat aceeasi tendinta, inregistrandu-se, in general, tranzactii putine si de valoare mica. In upstream au fost cateva tranzactii generate de aliante pentru explorarea unor campuri sau transferuri de licente de explorare, in timp ce in zona downstream s-au incheiat achizitii izolate de benzinarii sau mici lanturi de benzinarii de catre unii jucatori interesati de cresterea cotei de piata in Romania", a spus Alexandru Lupea, Assurance Partner, EY Romania.

Activitatea din zonele industriei

Fuziunile si achizitiile determinate de optimizarea de capital si portofoliu au facut ca activitatea din zona upstream sa ramana cea mai dinamica in 2013, inregistrandu-se o valoare declarata a tranzactiilor de 237 de miliarde de dolari pentru un numar de 1.009 tranzactii, ceea ce reprezinta aproximativ 70% din totalul global al tranzactiilor din sector, atat ca valoare cat si ca numar.

Valorile si volumele tranzactiilor din zona de downstream au scazut semnificativ in 2013, atingand o valoare totala de aproximativ 14 miliarde dolari si un numar de doar 109 tranzactii. Prin comparatie, in 2012, valoarea totala a tranzactiilor din acest segment s-a cifrat la 47 miliarde de dolari si s-au inregistrat aproape 200 tranzactii.

Schimbarea de proprietari in cazul companiilor operand in retail si rafinare in pietele mature a continuat, accelerata de actiunile de reechilibrare continua a portofoliului si de re-evaluare a alocarii capitalului. Cresterea cererii de petrol si a capacitatii de rafinare, in special pe pietele din Asia, a sustinut si alte piete care au avut un nivel scazut de tranzactionare.

Spre deosebire de celelalte segmente, activitatea pe zona de midstream s-a consolidat in 2013, valoarea raportata a tranzactiilor fiind de peste 70 de miliarde de USD (comparativ cu 60 de miliarde de dolari in 2012). Totusi, numarul tranzactiilor a scazut, de la 104 in 2012, la 90 in 2013.

Servicii pentru industria extractiva

Dupa cresterile solide inregistrate in 2012, activitatea din segmentul serviciilor pentru industria extractiva (Oilfield Services sau OFS) a trecut printr-un an dificil in 2013, valoarea raportata a tranzactiilor inregistrand un declin de aproape 50%, pana la 15 miliarde de dolari. In ceea ce priveste numarul tranzactiilor, acestea au scazut cu aproape 25%, ajungand la 185. In timp ce activitatea extractiva terestra (conventionala si neconventionala) a stagnat, ca urmare a mediului dificil de operare in acest sector al industriei, cererea pentru serviciile extractive in zone maritime s-a mentinut.

Accesul la noile tehnologii si, in special, la aplicatii pentru foraje de mare adancime pe platforme maritime a facilitat expansiunea in pietele mari si mai greu accesibile si a alimentat activitatea traderilor. In plus, investitorii financiari au demonstrat un apetit constant pentru segmentul serviciilor pentru industria extractiva, jucand un rol important in multe dintre cele mai mari tranzactii din acest segment.

Perspective pentru 2014

In 2013, companiile petroliere internationale au resimtit o presiune crescanda din partea investitorilor pentru livrarea de rezultate. Avand in vedere investitiile presupuse de mega proiectele in care aceste companii s-au implicat, putem estima ca vom asista la optimizari de portofoliu, deoarece companiile se vor concentra mai mult ca oricand pe zonele in care pot beneficia de un avantaj competitiv. In cazul unora, acest lucru se poate traduce in initierea unor campanii agresive de dezinvestire, in timp ce pentru altele poate insemna mai multe solutii inovatoare de structurare financiara.

Una dintre cele mai interesante caracteristici remarcate in 2013 este faptul ca investitiile facute de companiile nationale de petrol in piete externe au continuat. Cresterea importantei rolului jucat de companiile nationale de petrol la nivel mondial, precum si dezvoltarea constanta a parteneriatelor si relatiilor de colaborare intre companiile nationale de petrol vor atrage dupa sine schimbari in industrie.

#studiu petrol, #petrol gaze, #industrie energie , #Stiri energie