ANRM: Avem interesul sa facem explorarea gazelor de sist pentru a cunoaste arhitectura solului

Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 15:00
1655 citiri
ANRM: Avem interesul sa facem explorarea gazelor de sist pentru a cunoaste arhitectura solului

Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Dutu, considera ca statul roman are interesul de a face explorarea gazelor de sist pentru a afla resursele subsolului, companiile petroliere fiind obligate sa puna la dispozitie autoritatilor romane toate informatiile in acest sens.

Prezent, luni, la Vaslui, la o dezbatere publica pe tema explorarii si exploatarii gazelor de sist, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Dutu, a afirmat ca Romania nu-si permite sa abandoneze operatiunile de explorare a gazelor de sist, indiferent de disputele existente in prezent pe acest subiect.

Activitatile de explorare a gazelor de sist se fac strict in limitele legale

Presedintele Dutu sustine ca aceste activitati de explorare a gazelor de sist se fac strict in limitele legale, sub atenta supraveghere a inspectorilor ANRM si a celorlalte autoritati ale statului.

"Romania nu-si permite sa abandoneze problematica explorarii gazelor de sist, ci trebuie sa ia in calcul aceasta resursa. Actualele resurse de gaze sunt in declin si, de aceea, trebuie sa punem ceva in loc. Prin potentialul pe care-l avem offshore, perspectiva este buna si, in 5-6 ani, putem deveni independenti de aceasta resursa si, in cativa ani, am putea si exporta. Insa, acest lucru trebuie facut cu respectarea normelor de mediu. Niciun operator (n.r.- companie petroliera) nu-si permite sa nu respecte programul care i se impune. ANRM aproba tehnologiile cu care se lucreaza si sunt urmariti cu strictete de catre inspectorii institutiei si alte autoritatile ale statului toti pasii din normele de mediu", a declarat, luni, presedintele ANRM, Gheorghe Dutu.

Potrivit acestuia, Romania are interesul de a face explorarea gazelor de sist pentru a putea astfel evalua potentialul resurselor din subsol.

"Avem interesul sa facem explorarea gazelor de sist pentru a cunoaste arhitectura subsolului. Companiile care fac aceste operatiuni au obligatia de a ne pune la dispozitie informatiile obtinute. Astfel, statul roman poate beneficia de informatii mai tarziu pentru a-si exploata aceste resurse", a adaugat Gheorghe Dutu.

Potrivit sursei citate, extractia gazelor de sist pe teritoriul Romaniei de catre companiile petroliere care au luat sau vor lua in concesiune diverse suprafete de teren pentru astfel de operatiuni va aduce o redeventa statului roman cuprinsa intre 3,5 si 13,5 la suta din cantitatea de gaze extrasa trimestrial.

"Aceste limite sunt stipulate in lege, pe orice acord. Insa, trebuie tinut cont de intregul pachet fiscal. Companiile petroliere platesc taxe, impozite, care inseamna enorm, asa ca trebuie privit per ansamblu ce sume imense revin statului roman. Sunt state care percep redeventa zero. Costurile mari de extractie vor aduce o redeventa minima, iar zacamintele mari sunt taxate cu maximum de redeventa", a declarat, luni, presedintele ANRM, Gheorghe Dutu.

ANRE a purtat discutii cu activistii de mediu si populatia

Conducerea ANRM a fost prezenta, luni, la Vaslui, pentru a purta discutii cu activistii de mediu si populatia din zonele unde compania Chevorn va desfasura activitati, deocamdata, de explorare a gazelor de sist.

Campania de informare a decurs fara incidente, in conditiile in care in sala unde a avut loc dezbaterea, in poligonul Delea din municipiul Vaslui, s-a permis accesul persoanelor care si-au anuntat in prealabil intentia de a adresa intrebari specialistilor de la ANRM, in urma legitimarilor facute de catre jandarmi.

De asemenea, printre cele 150 de persoane prezente la actiune au fost si foarte multi localnici din comuna Bacesti, acolo unde Chevron detine un acord mediu pentru explorarea gazelor de sist, alaturi de locatiile din comunele Pungesti si Gagesti.

#anre gaze, #vaslui gaze, #anre vaslui , #Stiri energie