ANRE: De doi ani, Romania trebuia sa trimita niste informatii Comisiei Europene

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 14:00
1174 citiri
ANRE: De doi ani, Romania trebuia sa trimita niste informatii Comisiei Europene

Romania nu a notificat, in ultimii doi ani, Comisia Europeana de ce mentine reglementat pretul la non-casnici, iar Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va trimite niste raspunsuri catre CE, a declarat vineri presedintele ANRE, Petru Lificiu, in cadrul unei conferinte, citat de NewsIn.

"Avem doua luni la dispozitie in care vom explica de ce am mentinut reglementarea pentru consumatorii non-casnici.

Exista si tari, intr-adevar, in care o anumita categorie de consumatori este sub regim reglementat.

Vom argumenta foarte precis ce se intampla", a spus Petru Lificiu. Lificiu a precizat ca, in ceea ce priveste mentinerea pretului reglementat pentru non-casnici, aceasta a avut loc intrucat nu s-a dorit sa fie favorizati consumatorii din Romania celor din UE.

Potrivit presedintelui ANRE, CE a avertizat Romania, pe langa alte 24 de tari, ca nu e suficient de transparenta in privinta capacitatilor de transport a energiei electrice si a gazelor naturale.

De asemenea, vicepresedintele ANRE, Iulius Dan Plaveti, a declarat joi Agentiei NewsIn ca este posibil ca Romania sa fi trimis oficialilor europeni rapoarte defectuoase sau incomplete.

Comisia Europeana (CE) a lansat joi procedura de infringement impotriva Romaniei, si a altor 24 de tari membre UE, din cauza unor posibile incalcari ale legislatiei europene privind pietele interne de electricitate si gaze naturale, se arata intr-un comunicat al CE.

Comisia anunta ca s-a concentrat in special pe reglementarile ce sustin concurenta in interesul consumatorilor.

CE a remarcat ca Operatorul Sistemului de Distributie pentru electricitate si cel pentru gaze naturale nu publica toate informatiile cerute de reglementarile europene, mai ales in cea ce priveste capacitatea disponibila.

Concurenta pe piata energetica poate avea loc doar daca granitele nationale nu constitue bariere pentru actorii de pe piata europeana, afirma Comisia.

Din acest motiv, publicarea informatiilor legate de capacitate nu este suficienta, fiind necesara si optimizarea capacitatii retelei, lucru ce poate fi realizat printr-o mai buna alocare a capacitatii existente intr-un mod transparent, reiese din comunicatul Comisiei.

In ceea ce priveste preturile reglementate, in Romania, autoritatea nationala de reglementare aproba aceste preturi pentru electricitate si gaze, ce nu sunt destinate gospodariilor.

Directivele CE pentru Gaze si Electricitate cer statelor membre sa se asigure ca activitatile de pe piata de electricitate sunt facute fara a incalca competitivitatea de pe aceasta piata.

Aceasta inseamna ca preturile reglementate pentru consumatorii finali ce nu sunt persoane fizice nu sunt permise. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reglementari, # CE, # energie, # gaze , #Stiri energie