ANRE: Avem un sistem energetic cu tehnologii depasite si asta presupune tarife mari

Marti, 08 Septembrie 2009, ora 15:24
1675 citiri
ANRE: Avem un sistem energetic cu tehnologii depasite si asta presupune tarife mari

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu, a declarat marti ca Romania are un sistem energetic cu tehnologii depasite si cu randamente de functionare reduse, fapt ce a dus implicit la preturi si tarife mari pentru energie si gaze.

"Important este ca a exploata un sistem energetic acum, cu aceste tehnologii depasite, cu randamente de functionare reduse, inseamna necesar mare de investitii si presupune, din punctul nostru de vedere si al consumatorului, preturi si tarife mari. Trebuie sa ne situam in Europa pe un domeniu concurential bun", a declarat marti presedintele ANRE, Petru Lificiu.

In ceea ce priveste crearea celor doua companii ce vor rezulta in urma reorganizarii sectorului energetic, Lificiu considera ca acest lucru inseamna ca Romania, din punct de vedere energetic, va putea face fata gigantilor energetici din Europa, dar ca, "din punctul de vedere al reglementatorului, va fi mult de lucru", a subliniat Petru Lificiu.

El a adaugat ca "vor fi foarte atenti la monitorizarea sistemului, la concentrarea anti-trust, la pachetul legislativ, dar si in privinta monopolului de energie". De asemenea, presedintele ANRE considera ca operatorii dadeau dovada uneori de o "nesinceritate tehnica", ceea ce era foarte greu de stapanit.

 

#sistem energetic, # tarife , #Stiri energie