După acumularea unor restanțe imense de către furnizorii și distribuitorii de energie în urma plafonării prețurilor pentru consumatorii finali, statul român a pierdut un al doilea proces intentat de un furnizor de energie electrică pentru recuperarea banilor datorați.
Tribunalul a obligat în primă instanță Ministerul Energiei să le plătească celor de la PPC Energie, în termen de 10 zile, o compensație în valoare de aproape 2,4 milioane lei, cu posibilitate de cerere în anulare, iar ieri, după un al doilea verdict, suma aproape s-a dublat.
Cuantumul total al acestor restanțe, la nivelul tuturor furnizorilor a fost estimat de industrie, la nivelul lunii trecute, la peste 8 miliarde de lei. După cum a relatat Profit.ro, pe 28 ianuarie, amintește Profit.ro. Pe 17 februarie, același tribunal, într-o speță identică, a somat Ministerul Energiei să plătească companiei controlate de grecii de la PPC peste 2,36 milioane lei. Potrivit motivării primei decizii favorabile furnizorului, cea din 28 ianuarie, analizată de Profit.ro, suma de 2,4 milioane lei reprezintă parte din compensația datorată pentru consumul clienților noncasnici din portofoliul PPC Energie de acum un an, din luna ianuarie 2024.
Suma reprezintă abia 40% din total pe care Ministerul Energiei trebuie să-l achite în 10 zile de la depunerea cererii de către furnizor fără validare din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), conform legislației în vigoare.
Potrivit sursei citate, cererea PPC fusese depusă pe 8 noiembrie 2024, iar în cursul procesului, PPC Energie a demonstrat, cu ajutorul avocaților, că „ultima sumă achitată (drept compensație de către Ministerul Energiei – n.r.) datează din anul 2023, iar în unele din dosarele pe care creditoarea le-a intentat pe rolul instanțelor împotriva debitoarei, aceasta a înțeles să achite sumele solicitate, aferente perioadelor anterioare prezentului litigiu″, potrivit documentului.
Luna trecută, PPC Energie a depus cereri de renunțare la judecată în două astfel de procese cu Ministerul Energiei, în care solicita plăți de compensații în sumă totală de circa 21 milioane lei. Furnizorul a intentat peste 20 de astfel de procese, valoarea totală a pretențiilor depășind 90 milioane lei.
PPC Energie, „pe valul” investițiilor în timp ce se judecă cu Statul Român
În prezent, PPC Energie România, unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică din ţară, deservind aproximativ 3 milioane de clienţi, gestionează reţele de distribuţie în regiunile Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea şi deţine capacităţi de producţie de energie regenerabilă de peste 1,3 GW.
Grecii de la PPC au anunțat recent și un contract cu compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, pentru vânzarea de energie electrică angro în cuantum de 26,7 de milioane de lei în 2026.
„Atribuit prin tranzacţia nr. 42269 încheiată pe PC-OTC (piaţa centralizată cu negociere dublă -n.red). În baza confirmării Opcom de încheiere a tranzacţiei, a fost întocmită Anexa 2a la contractul EFET nr. 1094. SN Nuclearelectrica nu constituie garanţie de bună execuţie pentru această tranzacţie”, se arată în raportul publicat la Bursa de Valori București, potrivit Ziarul Financiar. În raport se menţionează că SNN are până acum un total contracte încheiate cu PPC de 1,1 miliarde de lei.
Compania de stat are o capitalizare bursieră de 12,5 miliarde de lei. Statul român are o deţinere de 82,5% din compania care la nouă luni din 2024 a avut afaceri de 3,4 mld. lei şi un profit net de 1,3 mld. Lei, amintește ZF, pe când PPC Energie România este o companie energetică deţinută de grupul elen Public Power Corporation (PPC), care a preluat activele Enel din România în 2023. În decembrie 2024, PPC a fuzionat companiile sale de furnizare din România, PPC Energie şi PPC Energie Muntenia, consolidându-şi astfel poziţia pe piaţa locală.
...citeste mai departe despre "Statul Român, dator vândut furnizorilor de energie după plafonarea prețurilor. Ce sumă trebuie să achite Ministerul după un al doilea proces pierdut" pe Ziare.com