Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie susține că autoritățile din domeniul energiei propun reglementări ”viciate și depășite” în ceea ce privește împărțirea energiei între oameni, se arată într-un comunicat remis Ziare.com miercuri, 14 august.
Grupul a reacționat la două propuneri anunțate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în urmă cu o săptămână, care vizează cadre pentru comunitățile de energie - un mod de organizare prin care oamenii își pun resursele la comun pentru a produce și consuma energie. În alte țări ale Europei, modelul a dus la reduceri în costurile cu facturile, dar legea română încă nu permite împărțirea energiei, a subliniat și un reprezentat al Greenpeace România, într-un interviu acordat Ziare.com, care poate fi vizionat aici.
APCE argumentează că propunerile pun în centru furnizorii de energie, plecând de la "premise false". Odată cu producerea energiei regenerabilă la scară mică, "ANRE și furnizorii nu înțeleg că energia nu mai este monopolul lor", acuză asociația.
"Fără să înțeleagă prea mult ce sunt și ce trebuie să facă comunitățile de energie, ANRE integrează și oferă soluții legislative plecând de la o lege veche de 12 ani, care nu mai are legătură cu realitatea și pe care dorește să o mențină, în esență doar pentru a păstra privilegiile sale și ale furnizorilor de energie, care pot fi "văduviți" de clienții captivi, mai ales cei de la blocurile de locuințe", se arată în comunicat.
Asociația a solicitat marți ca ANRE să "stea deoparte în intenția de a influenta legislație primară in viitor". Printre alte probleme reclamate se numără lipsa de consultare, în timp ce APCE este implicată în consultări cu ministerul de resort pentru a elabora legislația primară.
"Atât timp cât nu poți rezolva o problemă simplă, ca obligativitatea facturării prosumatorilor de către furnizori, nu poți spune că ești capabil să încerci să faci o propunere legislativă pentru o entitate mult mai complexă, cum ar fi comunitățile de energie", se mai arată în comunicat.
ANRE propune două modele diametral opuse, unul în care comunitățile de energie sunt tratate ca furnizori, ceea ce implică obligații legale importante, dar permite vânzarea de energie și, respectiv, un model fără licență de furnizare, unde comunitatea ar decide modul de împărțire a energiei, dezavantajul subliniat de autorități fiind că aceasta nu ar permite vânzarea directă.
...citeste mai departe despre "Prosumatorii acuză autoritățile că îi favorizează pe furnizori: "Propunerile ANRE au la bază premise false"" pe Ziare.com