Temperatura scăzută a dus la un consum mai mare de gaze din depozitele României. În toată Uniunea Europeană, rezervele se consumă mai repede decât în ultimii ani, ceea ce a contribuit la o creștere a prețurilor la bursă. Chiar dacă facturile la gaze sunt plafonate în această iarnă, sistemul actual înseamnă că statul le va plăti mai mult furnizorilor din bani publici.
Prețul gazelor pe piața spot din România a început anul mai jos decât cel de pe bursa olandeză. Între timp, scumpirile au venit mai repede în țara noastră. Luni, 10 februarie, prețul pe kilowatt-oră a ajuns la peste 82 de euro luni, 10 februarie, cu 25 de euro mai mult decât în Olanda, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă (AEI).
Consumatorii nu vor resimți creșterile de prețuri de la bursă, însă furnizorii vor încasa mai mulți bani de la stat în contul schemei de plafonare a facturilor.
„Creșterile de prețuri din momentul de față în mod clar nu afectează consumatorii. În același timp, vor exista niște compensări care vor fi mai mari decât iarna trecută. Anul trecut, plățile pentru compensări au fost foarte mici pentru că prețul a fost sub cel previzionat”, a declarat pentru Ziare.com Dumitru Chisăliță, președintele AEI.
Nota de plată crește într-un context în care analiștii vorbesc despre zorii unei noi crize a energiei în Europa. Un semn important este că frigul a condus la golirea mai rapidă a gazelor stocate. În Uniunea Europeană, nivelul de umplere a depozitelor de gaz din UE era de 49%, la începutul acestei săptămâni, în timp ce în România era mai jos de 41%. Procentele sunt mai mici decât anul trecut, dar se încadrează într-o medie de termen lung, punctează Chisăliță.
„Problema în România este că s-a consumat într-un mod neechilibrat din anumite depozite. S-a consumat mai mult din niște depozite și mai puțin din alte depozite. Această situație, de fapt, ridică o mică îngrijorare la nivelul României”, a declarat expertul. Acesta a punctat că siguranța banilor din plafonarea prețurilor i-a lăsat pe furnizori să administreze altfel resursele de gaze decât ar fi făcut-o în condiții obișnuite.
În perioadele de consum crescut, cum sunt cele în care temperaturile scad brusc, acest lucru se reflectă într-o creștere a importurilor. „România este o țară în care se consumă destul de mult la vârf, iar acest vârf de consum trebuie satisfăcut din importuri, nu există altă variantă deocamdată”, a mai spus expertul pentru Ziare.com.
Evoluțiile de prețuri vin într-un context în care nu este clar pentru consumatori cum va arăta piața după 1 aprilie, când expiră actuala schemă de plafonare a prețurilor. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat luni, 10 februarie, că o decizie privind noul cadru ar urma să vină săptămâna următoare. Oficialul a declarat că scenariul pe care insistă este continuarea actualei scheme, conform Digi 24.
...citeste mai departe despre "Frigul ne costă. Cu facturile plafonate, statul va achita o notă de plată mai mare furnizorilor. „Consumul mare trebuie asigurat din import, nu există altă variantă”" pe Ziare.com