Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

EnergoBit sisteaza dezvoltarea de proiecte fotovoltaice, dupa modificarea legislatiei

EnergoBit sisteaza dezvoltarea de proiecte fotovoltaice, dupa modificarea legislatiei


Grupul de inginerie energetica EnergoBit din Cluj-Napoca a sistat investitiile in constructia de parcuri de productie a energiei fotovoltaice, din cauza modificarii legislatiei in domeniu, a declarat marti Stefan Gadola, unul dintre fondatorii grupului.

"Perceptia noastra este ca prin noua legislatie se doreste stoparea unor astfel de investitii. Noi nu ne putem opune. Sunt riscuri prea mari", a afirmat Gadola pentru Mediafax.

El a mai spus ca EnergoBit intentiona sa dezvolte mai multe parcuri fotovoltaice, puse acum "pe hold, dar fara mari sperante", si ca va cauta alte oportunitati in Romania.

Guvernul acorda producatorilor de energie regenerabila un ajutor sub forma certificatelor verzi. In luna iunie Executivul a aprobat o ordonanta de urgenta care prevede, printre altele, amanarea, in perioada 1 iulie 2013-1 ianuarie 2018, a unui numar de certificate verzi, in functie de tehnologia folosita la producerea electricitatii.

Potrivit ordonantei de urgenta, energia eoliana va primi, in perioada respectiva, un certificat verde, in loc de doua, iar energia fotovoltaica va primi patru in loc de sase. Totodata, energia produsa in centrale fotovoltaice situate pe terenuri agricole nu mai primesc certificate verzi.

Asociatiile companiilor din domeniu au avertizat de mai multe ori ca modificarea legislatiei va determina oprirea unor investitii in productia de energie regenerabila, estimate la peste 3 miliarde de euro.

EnergoBit a fost infiintat in 1990, fiind specializat in domeniul echipamentelor si lucrarilor pentru industria energetica. Fondul polonez de investitii Innova Capital a preluat, la finalul anului trecut, 53% din capitalul EnergoBit.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2056 ori