Korodi vrea rezolvarea in acest an a tuturor dosarelor restante Casa Verde

Marti, 20 Mai 2014, ora 13:03
2657 citiri
Korodi vrea rezolvarea in acest an a tuturor dosarelor restante Casa Verde

Ministrul Mediului Attila Korodi doreste ca in 2014 sa fie semnate contractele de finantare pentru 5.835 de beneficiari ai programului Casa Verde si sa fie analizate urgent si cele 9.776 de dosare ramase din sesiunea 2011, astfel incat sa beneficieze 13.000 de cetateni.

Korodi a aratat ca, in ultima sesiune de finantare in cadrul programului Casa Verde, din 2011, deschisa in perioada 01.06.2011 - 15.07.2011, au fost depuse in total 23.938 de dosare, conform Mediafax.

Dintre acestea au fost analizate 14.162 de dosare, iar 9.776 sunt inca in curs de analiza, ministrul luand decizia sa fie analizate urgent si aceste dosare.

Peste 5.600 de contracte, semnate in 2011 si 2012

Din dosarele analizate, 11.509 au fost acceptate si 2.653 au fost respinse. Pentru 5.674 de beneficiari contractele au fost semnate in 2011 si 2012, iar in acest moment sunt in curs de plata. Dintre acestea, pana in prezent au fost decontate un numar de 5.347 cereri in valoare totala de 32 188 746,52 lei.

Pentru restul de 5.835 de beneficiari, contractele vor fi semnate incepand de saptamana aceasta, iar solicitantii vor fi contactati in vederea contractarii, a mai anuntat ministrul. Acestor beneficiari li se vor adauga si cei care vor fi desemnati in urma analizei celor 9.776 de dosare restante din sesiunea 2011.

"Asta inseamna ca, din programul Casa Verde aflat in derulare, anul acesta vom contracta finantari pentru 13.000 de cetateni", a declarat Korodi.

Analiza si evaluarea dosarelor depuse se deruleaza in ordinea inregistrarii lor la Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), de la agentiile locale pentru protectia mediului. Listele cu proiectele aprobate si cu cele respinse vor fi afisate pe site-ul AFM, conform Ghidului de finantare, art. 17, la sectiunea Casa Verde 2011.

Contractul de finantare nerambursabila intra in vigoare la data semnarii

Contractul de finantare nerambursabila intra in vigoare la data semnarii acestuia de catre partile contractante si este valabil pana la finalizarea proiectului, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data semnarii.

"Obiectivul nostru este ca un numar cat mai mare de beneficiari sa obtina finantarea. Suntem constienti ca, din cauza intervalului mare de timp in care programul a stagnat, vor exista si anumite discrepante. Asadar, vom intalni cu siguranta foare multe cazuri in care proiectul initial nu va mai corespunde cu nevoile beneficiarilor, sau cu solutiile tehnologice ale pietei.

Tuturor celor care doresc sa modifice sau sa redimensioneze proiectul le vom oferi aceasta posibilitate. Fiecare caz va fi tratat individual, astfel incat eficienta pentru fiecare sistem instalat sa fie maxima", a mai spus Korodi.

Ministrul a amintit totodata ca, la momentul lansarii programului Casa Verde, in 2008, se vorbea despre o economie de pana la 30 la suta la incalzire si de pana la 60 la suta la apa calda pentru beneficiarii programului, subliniind ca, astazi, avand in vedere ca tehnologiile disponibile sunt mult mai performante, aceste reduceri de costuri vor fi, cu siguranta, mai mari.

"Referitor la viitorul programului Casa Verde, dorinta mea clara este ca acest program sa continue. Dupa ce vom finaliza toate dosarele aflate in analiza, vom decide cand anume vom putea lansa un nou apel de proiecte. Nu pot sa va spun inca cu certitudine daca vom avea un nou call anul acesta, sau daca vorbim de anul viitor. Acest lucru depinde de programarea finantarilor aflate in curs, dar si de rata incasarilor la Fondul de Mediu", a mai declarat Korodi.

Programul Casa Verde presupune acordarea de finantari pentru persoane fizice si juridice pentru instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#korodi casa verde, #casa verde, #contracte casa verde , #Finantare casa verde