Banatul, inca un pas spre autonomia energetica: incinerator de 66 de milioane de euro

Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 13:02
2998 citiri
Banatul, inca un pas spre autonomia energetica: incinerator de 66 de milioane de euro

Timisoara construieste primul incinerator pentru deseuri bio din Romania, a carui valoare se ridica la 66 de milioane de euro. Unitatea va produce energie termica si electrica, regiunea reusind astfel sa puncteze inca un pas catre castigarea independentei energetice.

Centrala de ardere a deseurilor combustibile (energetice) va fi construita doi ani, in zona CET Sud, a municipiului Timisoara.

Investitia este prima de acest fel din Romania si vizeaza arderea deseurilor si obtinerea de energie termica si electrica. In timp ce energia termica va fi folosita in sistemul actual de distributie al orasului, energia electrica va fi vanduta, iar banii astfel obtinuti vor constitui subventie la factura de energie termica cu pana la 25%.

Viitoarea centrala va folosi combustibil ecologic si va asigura 15% din energia termica necesara orasului, totodata reducand costul deproductie al energiei termice, dupa cum a apreciat directorul general al Colterm.

"Finantarea este asigurata de castigatorul licitatiei, urmand ca in termen de 20 de ani primaria sa-i plateasca acestuia rate. Dupa doi ani, se poate trece pe productie efectiva; deseurile vor fi sortate si compostate, iar ulterior folosite drept combustibil. Va rezulta energie electrica, pe care o vom debita pe piata nationala si vom incasa bani, dar va rezulta si agent termic, in regim de cogenerare", a explicat primarul orasului Timisoara, Nicolae Robu.

Societatea IRE, infiintata pentru a realiza si gestiona acest incinerator, va avea drept actionar majoritar Primaria Municipiului Timisoara si societatea Colterm, care vor detine impreuna 70% din actiuni. Ca actionar minoritar, cu 30%, va fi societatea Raroma (o firma elvetiana inregistrata in Germania).

Incineratorul va produce, totusi, intre 16.000 si 30.000 de tone de zgura si intre doua si trei mii de tone de cenusa pe an. Aceasta zgura ar urma sa fie dusa la depozitul de la Utvin, un depozit de deseuri nepericuloase, insa locuitorii din zona de sud a orasului sunt ingrijorati de efecte negative asupra mediului si asupra sanatatii.

Banatul mai puncteaza o premiera nationala: masterplan in domeniul energiei

Judetul Timis va dispune, din 2014, si de un masterplan in domeniul energetic care va cuprinde un bilant energetic al judetului, va indentifica principalele deficiente si va propune solutii pentru dezvoltarea sectorului, mai ales prin exploatarea resurselor regenerabile de energie, precum biomasa sau energia geotermala.

"Proiectul va fi definitivat pana in februarie si va fi actualizat odata la doi ani. Masterplanul ofera o imagine de ansamblu a situatiei din domeniul energetic si va facilita atragerea de fonduri europene in exercitiul financiar 2014-2020. Este pacat ca celelalte autoritati locale nu inteleg utilitatea unor astfel de masterplanuri, atat pentru confortul cetateanului, cat si pentru mediul economic", a declarat Marian Vasile.

Potentialul de energie din biomasa este important la nivelul judetului Timis, datorita activitatii agricole, insa adevarata "revolutie" energetica a judetului ar putea sa reprezinte exploatarea resurselor de energie geotermala, avand in vedere ca judetul Timis este unul dintre putinele zone din tara cu un astfel de potential.

De apele fierbinti din adancuri ar putea beneficia locuitorii de pe jumatate din suprafata judetului. Se estimeaza ca temperatura apei la o adancime de 3000 de metri atinge si 160 de grade in unele parti, putand fi folosita pentru prroductia de energie electrica, iar acolo unde temperaturile sunt mai scazute, poate fi folosita pentru alimentarea instalatiilor de incalzire a locuintelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#incinerator Timisoara, #incinerator deseuri Timisoara, #investitie incinerator Timisoara , #Energie termica