Populatia va plati pentru utilitati sub 10 la suta din venit in urmatorii trei-patru ani

Sambata, 04 Noiembrie 2006, ora 05:32
1327 citiri

Populatia va plati in urmatorii trei-patru ani sub zece la suta din venit pentru utilitati, in conditiile reabilitarii termice a cladirilor si ale cresterii veniturilor, considera directorul in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) Vasile Muntenita, responsabil cu proiectul de termoficare 2006-2009.'Estimez ca, in urmatorii trei-patru ani, populatia va plati sub zece la suta din venit pentru asigurarea utilitatilor. Acest lucru este conditionat de realizarea acestui program', a explicat, vineri, Muntenita, intr-o conferinta de presa.

Acesta spera ca pana la finalizarea programului va creste nivelul de trai, astfel incat ponderea cheltuielilor cu intretinerea sau costurile energiei termice sa nu mai reprezinte un procent atat de ridicat, ci sa se incadreze in media europeana.

Muntenita a adaugat ca statul are in vedere realizarea unor unitati de productie a energiei electrice si termice in cogenerare, cu randamente de peste 85 la suta.

'Inlocuirea vechilor retele de conducte cu unele moderne va conduce la reducerea pierderilor din retea de la sursa de productie la consumator, sub 15 la suta. Aceste performante vor determina scaderea cel putin la jumatate a tarifelor la energia termica livrata populatiei', a mentionat reprezentatul Ministerului Administratiei si Internelor.

Potrivit lui Muntenita, pierderile din retele au scazut, pana in prezent, de la 40 la 25 la suta, iar pentru pentru anul viitor in bugetul MAI este prevazuta suma de 750 milioane lei pentru proiectul mentionat.

'Contam pe faptul ca fiecare localitate si-a pregatit proiectele pentru continuarea inlocuirii sistemelor de puncte termice, precum si adaptarea tehnica la conditiile actuale', a precizat Muntenita.

Rompres