La Zalau, prima uzina electrica din Romania pe baza de biomasa si carbune

Marti, 24 Ianuarie 2006, ora 18:21
1328 citiri

Consiliul Local Zalau a pus la punct un proiect privind retehnologizarea Uzinei Electrice din localitate, pentru a functiona, optional, cu biomasa sau carbune, ceea ce, potrivit autoritatilor locale, constituie o premiera pentru Romania. Primarul Radu Capilnasiu a declarat, marti, ca proiectul este unul ambitios si ca succesul sau va duce la implementarea si in alte orase din tara.

Uzina Electrica Zalau furnizeaza energie termica in municipiu, insa faptul ca de mai multi ani nu mai produce energie electrica din cauza utilajelor invechite, face ca pretul energiei termice, care ar trebui produsa in subsidiar, sa fie foarte mare, motiv pentru care s-a ajuns la varianta retehnologizarii.

Conform proiectului, retehnologizarea presupune o investitie care in final se va ridica la aproape 56 de milioane de euro, suma care urmeaza sa fie obtinuta prin finantarea de la banci din strainatate, a celor doua firme care se vor ocupa de retehnologizare - "Transelektro" din Ungaria si "Romelectro" Bucuresti -, precum si din fonduri guvernamentale. Atat primarul Radu Capilnasiu, cat si viceprimarul Dorel Labo au spus ca zilele trecute au avut discutii cu factori guvernamentali, care s-au aratat incantati de proiect si au promis ca vor acorda tot sprijinul pentru realizarea lui, iar ca dovada, in acest an vor fi alocate doua milioane de euro de la bugetul de stat.

Dorel Labo a mai spus ca Uzina Electrica Zalau va putea functiona atat cu biomasa - de exemplu, deseuri provenite din prelucrarea lemnului-, cat si pe baza de carbune. El a explicat ca in acest fel va fi produs curent electric ieftin, iar in subsidiar energie termica destinata populatiei, institutiilor si firmelor din Zalau, si si-a exprimat convingerea ca din toamna, Uzina Electrica Zalau va putea sa produca din nou curent electric.

Averea