Autoritatile locale au cheltuit jumatate din banii alocati eficientizarii termoficarii

Joi, 16 August 2007, ora 15:34
1116 citiri

Conform unor date estimative remise de catre Ministerului de Interne, primariile au cheltuit circa 800 de milioane de lei, adica jumatate din sumele alocate de stat pentru eficientizarea procesului de distributie a energiei termice din 2005 pana in prezent.

"Sumele alocate de la bugetul de stat pentru eficientizarea procesului de distributie a energiei termice au fost de 250 milioane de lei in 2005, 500 milioane lei in 2006 si 750 milioane lei in 2007. Pana in prezent, din intreaga suma de 1,5 miliarde de lei alocata in acest sens, au fost cheltuite circa 800 de milioane de lei" au declarat pentru NewsIn reprezentanti ai Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA).

De aceste fonduri au beneficiat un numar de 79 de localitati ale caror autoritati au calitatea de ordonatori principali de credite si detin sisteme centralizate de distributie a energiei termice pentru populatie, au mai spus oficialii MIRA.

"Sumele alocate au fost investite preponderent in sistemele de distributie a energiei termice si in mod cert putem spune ca practic procesul de contorizare a energiei termice la nivel de bransament s-a finalizat in proportie de peste 95%, iar pierderile pe retele (de la sursa la punctul termic si de la sursa la bransamentul de bloc) au scazut in aceasta perioada semnificativ, de la 45 la 30%", au adaugat reprezentantii MIRA.

Fondurile pentru eficientizarea procesului de distributie a energiei termice au fost alocate conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 48/2004, care prevede adoptarea unor masuri privind furnizarea energiei termice populatiei, pentru incalzirea locuintei si prepararea apei calde de consum, prin sisteme publice centralizate de alimentare cu energie termica.

Totodata, reprezentantii Ministerului de Interne au aratat ca incepand cu luna iulie 2007 o echipa complexa de experti ai Ministerului Internelor si Reformei in Administratie (MIRA), Autoritatii Nationale de Reglementare in Servicii Comunitare (ANRSC) si ai Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a inceput o actiune de verificare, in 12 din cele mai importante unitati administrativ-teritoriale, asupra modului in care au fost utilizate, pana in prezent, sumele repartizate si eficienta energetica obtinuta.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.