Un vis frumos intr-un proiect de 1,5 miliarde de euro. Romania rurala, alimentata cu energie regenerabila

Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 08:18
3502 citiri
Un vis frumos intr-un proiect de 1,5 miliarde de euro. Romania rurala, alimentata cu energie regenerabila

Astazi, cine ar spune ca pana in 2020 scolile, primariile, spitalele si celelalte institutii publice din satele romanesti ar putea inlocui lemnele de foc cu soarele de pe cer si conducta de gaze cu rafalele de vant, ar fi considerat un visator. Iata, insa, ca o mana de oameni care cred in acest scenariu, si-au propus sa il transforme in realitate, printr-un proiect cu finantare europeana cel putin indraznet, ale carui costuri se ridica la 1,5 miliarde de euro.

Deocamdata, proiectul se afla intr-o faza incipienta. Au fost realizate studii de prefezabilitate, au fost definite directiile strategice, a fost semnat un contract cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si urmeaza elaborarea in detaliu a documentatiei.

Implementarea ar trebui sa dureze sase ani, perioada in care aproape toate comunele din Romania sa construiasca unitati de productie a energiei regenerabile pentru consumul administratiei locale, cu ajutorul panourilor fotovoltaice, a turbinelor eoliene sau a microhidrocentralor, in functie de resursele locale.

"Asteptam un mesaj din partea clasei politice, avem nevoie de sustinerea tuturor. Vicecomisarul pe politica de coeziune ne-a reprosat ca Romania nu are un proiect de tara. Iata ca acesta ar fi unul", a declarat presedintele Asociatiei de dezvoltare intercomunitara Energia Eoliana Montana (ADIEEM), Augustin Danila.

Premierul Victor Ponta, mai multe ministere, dar si membrii Parlamentului ar fi fost instiintati deja cu privire la acest proiect, iar feedbackul oferit il incurajeaza pe reprezentantul ADIEEM sa estimeze ca proiectul ar putea demara in 2014.

Beneficiile pe care le enumera initiatorii proiectului sunt impresionante. Scaderea pretului la energie cu 30% la finalizarea proiectului, dublarea numarului de firme cu activitate in zona rurala si economii importante la bugetul administratiei locale.

Danila spera sa obtina finantare de la Bruxelles de pana la 98% din valoarea proiectului, iar pentru partea de cofinantare, el propune o schema complexa de atragere a investitiilor. Astfel, cei 2% ar urma sa fie obtinuti prin doua emisiuni de obligatiuni municipale, garantate de Consiliile Judetene si Fondul National de Garantare a Investitiilor.

Un partener important in proiect este Asociatia Comunelor din Romania (ACOR), care ar urma sa coordoneze propriu-zis implementarea proiectului la nivel national, iar expertiza tehnica ar urma sa fie oferita de Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, in colaborare cu centrele universitare regionale, responsabile de emiterea studiilor de fezabilitate, de mediu etc., pentru fiecare localitate in parte.

"Vom discuta despre proiect la Adunarea Generala din luna februarie. Este absolut benefic pentru comunitatile locale, acolo unde se pot introduce astfel de sisteme de producere a energiei regenerabile", a declarat Emil Draghici, presedinte ACOR.

Printre sustinatorii deschisi ai proiectului se mai numara Asociatia Oraselor din Romania, Institutul National de Hidrologie, Transelectrica, mai multe universitati din tara, dar si consilii judetene din toare regiunile de dezvoltare, potrivit site-ului oficial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#independenta energetica comune, #energie regenerabila comune, #independenta energetica administratie locala , #Energie regenerabila