Proiectele de dezvoltare rurala vor beneficia de finantare de 195 mil. euro

Luni, 03 Martie 2008, ora 13:44
1390 citiri
Proiectele de dezvoltare rurala vor beneficia de finantare de 195 mil. euro

Proiectele de dezvoltare rurala care se vor depune in prima sesiune, respectiv in perioada 3 martie-28 martie, vor beneficia de o finantare de aproape 195 de milioane de euro, a declarat, luni, secretarul de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Cornelia Harabagiu. "In prima sesiune, din cele sapte pe care le vom organiza in acest an, vom primi proiecte pentru cele mai importante trei masuri din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Aceasta prima sesiune se finalizeaza in 28 martie", a declarat, luni, Cornelia Harabagiu, cu ocazia lansarii oficiale a PNDR.


Potrivit acesteia, pentru prima sesiune, cele trei masuri, respectiv modernizarea fermelor, cresterea competitivitatii si dezvoltarea satelor, beneficiaza de o alocare financiara de aproape 195 de milioane de euro.


"Cea mai mare suma, respectiv 103,7 milioane de euro este alocata pentru masura de dezvoltare a satelor", a spus Harabagiu.


Pentru masura 1.2.1 "Modernizarea exploatatiilor agricole", sunt disponibile fonduri de peste 991 milioane de euro, pana in 2013, din care 80 % fonduri europene si 20 % fonduri de la bugetul national. Prin aceasta masura se acorda fonduri nerambursabile sub forma de cofinantare publica, la care trebuie sa se adauge contributia privata.


Potrivit ghidului, plafonul minim acceptat pentru un proiect finantat prin aceasta masura este de 5.000 de euro, suma reprezentand valoarea totala eligibila a proiectului. In ceea ce priveste valoarea maxima a proiectelor, in ghid se precizeaza ca un proiect poate sa ajunga la trei milioane de euro, daca sunt realizate si investitii pentru producerea si utilizarea energiei regenerabile si la patru milioane de euro, in cazul in care beneficiarii sunt asociatiile.


In cadrul acestei masuri sunt sprijinite investitiile orientate spre dotarea cu utilaje si echipamente performante in raport cu structura agricola actuala, precum si investitiile privind adaptarea constructiilor agricole pentru respectarea standardelor comunitare si pentru cresterea competitivitatii exploatatiilor agricole.


Se acorda prioritate proiectelor care realizeaza investitii in sectorul vegetal, printre care culturi de legume, pepiniere si plantatii de pomi, capsunarii, culturi de camp sau plantatiilor de vita de vie pentru vin (exclusiv plantare si replantare) si struguri de masa. De asemenea, in sectorul zootehnic, au prioritate proiectele pentru cresterea bovinelor, porcinelor, ovinelor sau pasarilor.


Fondurile alocate acestei masuri nu pot finanta investitii pentru achizitionarea de teren sau de bunuri second-hand. De asemenea, sunt neeligibile cheltuielile legate de costuri operationale, inclusiv costuri de intretinere si chirie, precum si comisioane bancare sau costurile garantiilor. In egala masura, nu sunt eligibile costurile aferente unui contract de leasing, taxa de management, dobanzi sau prima de asigurare.


Pentru masura privind cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere sunt disponibile peste 1,07 miliarde de euro, din care 80 % sunt fonduri europene, diferenta fiind asigurata de la bugetul national. Din aceste fonduri, suma de 118.125.000 de euro este alocata pentru schema de ajutor de stat pentru IMM-uri care proceseaza produse agricole, iar 100.000.000 de euro pentru acordarea ajutoarelor de stat pentru microintreprinderi din domeniul prelucrarii primare a prooduselor forestiere.


De asemenea, suma de 853.049.126 de euro este alocata pentru operatiuni specifice masurii de crestere a valorii adaugate a produselor agricole si forestiere. Obiectivul general al acestei masuri este cresterea competitivitatii intreprinderilor de procesare agro-alimentare prin imbunatatirea performantei generale a intreprinderilor din sectorul de procesare si marketing a produselor agricole si forestiere.


Proiectele elaborate pentru masura de dezvoltare a satelor pot beneficia de o cofinantare de pana la 100 %, iar aceasta masura beneficiaza de o alocare de peste 1,5 miliarde de euro, asigurata din fonduri europene si de la bugetul national. Prin aceasta masura se urmareste imbunatatirea infrastructurii in spatiul rural si imbunatatirea accesului la servicii pentru populatia rurala. De asemenea, se doreste renovarea cat mai multor sate si cresterea numarului de obiective de patrimoniu din spatiul rural.

In cadrul masurii, cofinantarea publica se poate acorda din totalul cheltuielilor eligibile in proportie de 100% pentru proiectele de utilitate publica, negeneratoare de profit si de 70% pentru proiectele generatoare de profit.


Costurile generale legate de intocmirea proiectului, precum taxe pentru arhitecti, ingineri si consultanti, studii de fezabilitate, trebuie sa se limiteze la cel mult 10% din valoarea eligibila a proiectului, in cazul in care proiectul prevede constructii, iar pentru proiectele care nu prevad constructii, in limita a 5% din valoarea eligibila a proiectului. Anumite costuri, considerate nelegibile, sunt suportate de catre beneficiar. Printre acestea se numara: cumpararea de teren sau de imobile, impozite si taxe fiscale, costuri operationale inclusiv costuri de intretinere si chirie, comisioane bancare, renovarea si constructia de scoli, dispensare si spitale.


Programul National de Dezvoltare Rurala stabileste politicile si actiunile de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013, in domeniile agricol, silvic si dezvoltare rurala, dar si proiectele de investitii. Prin PNDR se vor derula, pana in 2013, fonduri europene de peste opt miliarde de euro, fonduri provenite din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala.


PNDR a fost aprobat in data de 20 februarie 2008 de catre Comitetul pentru Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene si a fost lansat oficial luni, 3 martie.