Proiecte de energie regenerabila de 2500 de MW vor intra in functiune pana in 2015

Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 16:58
2908 citiri
Proiecte de energie regenerabila de 2500 de MW vor intra in functiune pana in 2015

Datele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) arata ca, in perioada 2014-2015, vor mai fi puse in functiune capacitati de producere a energiei regenerabile de circa 2.500 de MW, a declarat, miercuri, Emil Calota, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), prezent la un evenimentul de lansare a Asociatiei Romane pentru Biomasa si Biogaz.

In 2014-2015, pe baza dosarelor de autorizare de infiintare depuse la ANRE, vor mai intra in functiune noi capacitati energetice de circa 2.500 de MW de energie regenerabila. Dintre acestea, pe biomasa sunt proiecte de doar 48 de MW, reprezentand cel mai timid sector', a aratat Calota.

Proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totala de 4.711 MW, la finele lunii aprilie, potrivit datelor Transelectrica. Astfel, in sistem, existau proiecte eoliene cu o putere de 2.879 de MW, parcuri fotovoltaice cu o capacitate totala de 1.174 de MW, microhidrocentrale de 559 de MW si proiecte pe baza de biomasa cu o putere cumulata de 99 de MW.

La finele lunii februarie, in sistem, erau instalate capacitati de productie a energiei regenerabile de 4.582 de MW. Producatorii de energie regenerabila primesc subventii sub forma certificatelor verzi, pe care le platesc toti consumatorii, inclusiv cei casnici, si care sunt reliefate separat in factura lunara la electricitate.

Consumatorii de energie electrica din Romania au platit anul trecut subventii de 375 de milioane de euro in contul certificatelor verzi pe care le primesc producatorii de energie regenerabila, a mai spus Calota, anterior, tot in cadrul evenimentului.

"Bugetul schemei de certificate verzi anul trecut a fost 375 de milioane de euro, fata de 300 de milioane de euro in 2012 si 100 de milioane de euro in 2011", a precizat oficialul ANRE. El a mai spus ca biomasa si biogazul sunt cele mai importante resurse pe care le poate valorifica Romania.

Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz (ARBIO) propune Executivului realizarea unei strategii nationale pentru biomasa si biogaz, sectoare unde tara noastra are un potential urias, potrivit presedintelui organizatiei, Ilias Papageorgiadis.

"La inceput, am privit biomasa doar ca pe o investitie, dar a fost o greseala, pentru ca este mai mult decat atat. Biomasa este o solutie pentru problemele Romaniei legate de mediu, de cogenerare, de locuri de munca, de independenta energetica, de infrastructura', a declarat, miercuri, Papageorgiadis, prezent la conferinta de lansare a ARBIO.

#proiecte energie regenerabila, #energie regenerabila Romania, #producere energie regenerabila , #Energie regenerabila