O strategie pentru promovarea biotehnologiilor si a utlizarii biocombustibilor a fost prezentata PE

Marti, 26 Iunie 2007, ora 08:42
972 citiri

Un grup format din agricultori, industriasi si oameni de stiinta a prezentat luni Parlamentului European o strategie pentru promovarea biotehnologiei si cultivarea de plante pentru productia de biocarburanti sau care sa fie folosite ca surse de energie regenerabila, informeaza agentia EFE.

Initiativa, denimita 'Plante pentru viitor' si sprijinita de Comisia Europeana (CE) are ca obiectiv promovarea unei agriculturi mai competitive si realizarea unui avans in ceea ce priveste cercetarea in domenii precum obtinerea de biocarburanti.

La acest proiect participa organizatii de agricultori (grupati in COPA-COGECA), asociatia industriei europene din domeniul biotehnologiei (EuropaBio), precum si o serie de centre de cercetare.

Presedintele organizatiei agrare ASAJA-Andaluca (Spania), Ricardo Serra, s-a pronuntat pentru imbunatatirea competitivitatii si a aratat ca UE trebuie sa dezvolte o industrie 'bazata pe produse regenerabile derivate din plante, ca alternativa la actuala infrastructura de combustibili fosili'.

In cadrul grupului participant la proiect, unul dintre scopuri este promovarea cercetarii in biotehnologie. in acest sens, reprezentantii din domeniul industriei au criticat obstacolele pe care Organismele Modificate Genetic (OGM) le ridica in UE, din cauza lipsei unui acord intre tari pentru autorizarea noilor transgenice.

Deexemplu, luni, expertii din cele 27 de state mebre, reprezentanti in Comitetul Lantului Alimentar al UE, nu au ajuns la un acord, nici pentru nici impotriva aprobarii unui nou soi de porumb modificat genetic.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)