GE Energy:Bulgaria ar putea fura Romaniei investitorii pe regenerabile

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 17:47
1939 citiri
GE Energy:Bulgaria ar putea fura Romaniei investitorii pe regenerabile

Directorul general executiv al GE Energy pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, Carmen Neagu, a declarat pentru NewsIn ca, desi Bulgaria nu depaseste Romania in ce priveste potentialul de energii regenerabile, investitorii s-ar putea orienta in tara vecina datorita cadrului legal mai stabil.

"Ca si potential in ceea ce priveste capacitatea de productie pe eolian, Bulgaria nu ne depaseste, in primul rand pentru ca nu ne depaseste ca suprafata. Deci din punct de vedere al potentialul tehnic si economic amenajabil, Bulgaria nu o sa depaseasca potentialul pe care Romania il are.

Ce poate sa constituie un semn care sa atraga atentia autoritatilor romane il constituie o anume intarziere a punerii in opera a reglementarilor, necesitatea unui cadru predictibil investitional si stabil.

Stabilitatea si predictibilitatea, mai ales in aceste conditii financiare, in care investitorii, dar si bancile, se uita cu interes la predictibilitatea conditiilor, pot sa permita Bulgariei, care are un cadru legal mai stabil din acest punct de vedere, chiar daca nu la fel de atractiv ca al Romaniei, un avantaj in executie la un moment dat.

Poate reprezenta o zona de mai mare interes pentru investitori si sa traga o atraga din investitorii care erau interesati de zona Romaniei", a declarat intr-un interviu pentru Agentia NewsIn directorul general executiv al GE Energy pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, Carmen Neagu.

Aceasta a subliniat totodata ca e vorba de nevoia de predictibilitate si stabilitate in legislatie.

"Altfel, investitorii din orice domeniu s-ar putea reorienta", a spus Neagu.

Totodata, aceasta a adaugat ca, in ceea ce priveste domeniul energiei regenerabile, Ucraina vine din spate cu o legislatie destul de ambitioasa si cu un cadru care permite dezvoltarea regenerabilelor.

Referitor la planurile GE Energy pentru 2011, compania se va axa pe proiecte privind energia regenerabila, in special pe cele din surse eoliene.

"In general, prioritatile noastre sunt si prioritatile clientilor nostri in zonele in care activam. Pe zona Romaniei, incercam sa intelegem nevoile tarii si sa ne orientam spre zona de produse si servicii care sa serveasca cat mai bine nevoile clientilor din aceasta zona. Ca urmare, pentru 2011, focalizarea va fi categoric pe regenerabile, dintre care vantul are o pondere importanta, dar si biogazul, unde putem oferi solutii de producere a energiei electrice pe baza de biogaz, dar si de cogenerare, tot pe biogaz", a mentionat Carmen Neagu.

Aceasta a reiterat totodata faptul ca GE Energy se orienteaza, in ceea ce priveste proiectele pe eolian, pe acele ferme mici si medii, care sunt mai usor de finantat in conditiile restrictive de finantare dinn aceasta perioada de criza.

"O alta zona de interes este zona de cogenerare industriala, dar mai ales de producere energie in conditii de inalta eficienta pentru aglomerarile urbane. Investitiile pentru imbunatatirea eficientei sunt extrem de importante.

Un alt domeniu de interes, unde vedem o nevoie pentru imbunatatirea tehnologiilor, este zona de tratare a apei. Statiile de epurare a apelor uzate pentru municipalitati, foarte avansate tehnologic si cu costuri de durata de viata mult mici decat produsele clasice. Dorim sa aducem investitii si in zona de protectie a mediului", a precizat seful GE Energy.

Altfel, in opinia sa, primele luni de functionare ale parcului eolian CEZ din Dobrogea au fost peste asteptari, ca factor de capacitate fiind peste cel asumat.

"Nu te-ai fi asteptat ca vantul sa fie atat de bun, ca turbina sa raspunda atat de bine, in conditiile de mediu s.a.m.d. In prezent, prima etapa a fermei eoliene este finalizata si livreaza integral in sistem. A doua etapa a fost intrerupta deocamdata (din cauza proceselor cu autoritatile locale, n.r.)", a mai spus Carmen Neagu.

Aceasta a mai subliniat faptul ca piata romaneasca este foarte importanta pentru GE in regiune.

"Noi privim cu deosebit interes toate tipurile de proiecte, de la o ferma mica cu doua turbine, care raspunde unor nevoi specifice locale, pana la ferme mari, cum este ferma pe care o construim pentru CEZ, de 600 MW, in Dobrogea, si care, speram ca in momentul in care va fi finalizata, va fi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa", a adaugat Neagu. 

Ce obligații au prosumatorii: Fotovoltaicele nu înseamnă că nu veți mai plăti factura la energie
Ce obligații au prosumatorii: Fotovoltaicele nu înseamnă că nu veți mai plăti factura la energie
Prosumatorii au senzaţia că dacă şi-au pus panouri fotovoltaice nu vor mai plăti energie electrică, ceea ce este complet fals, a declarat, joi, Silvia Vlăsceanu, director executiv al...
#ge, #bulgaria, #romania, #investitori, #energie regenerabila, # cadru legal , #Energie regenerabila