Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fonduri europene nerambursabile pentru patiseri

Fonduri europene nerambursabile pentru patiseri
Unitatile din industria de panificatie, a produselor zaharoase precum si producatorii de energie regenerabila si biocombustibili pot depune, incepand de vineri, proiecte pentru obtinerea unor fonduri europene nerambursabile disponibile prin doua scheme de ajutor de stat cuprinse in Programul National de Dezvoltare Rurala /PNDR/.

Potrivit datelor furnizate de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), vineri s-a lansat prima sesiune de cereri de proiecte pentru schemele de ajutor de stat ( XS13/2008 si XS 28/2008), fondurile disponibile numai pentru sesiunea din luna mai fiind de aproape 46 milioane euro.

Aceste fonduri se adreseaza celor care proceseaza produse agricole din industria alimentara (sectoarele panificatie, dulciuri si produse zaharoase, lactate, preparate alimentare omogenizate si alimente dietetice, alte produse alimentare). De asemenea, sunt eligibili si producatorii sau cei care utilizeaza energie regenerabila si biocombustibil.Fondurile disponibile aferente schemei de ajutor de Stat XS13/2008 sunt de 23,62 milioane euro, iar cele aferente schemei de ajutor de stat XS28/2008 de 22 milioane euro. Micro-intreprinderile care isi desfasoara activitatea in Romania in domeniul valorificarii produselor lemnoase si a produselor ne-lemnoase sunt eligibile pentru schema de ajutor de stat nr. XS 28/2008.Presedintele Patronatului din Industria de Morarit si Panificatie - Rompan, Aurel Popescu, a declarat, recent, pentru ROMPRES, ca Romania este singura tara din Uniunea Europeana care beneficiaza de fonduri de investitii pentru acest sector, dupa doi ani de interventii si solicitari facute la forurile europene, in conditiile in care nici o masura din Programul National de Dezvoltare Rurala /PNDR/ nu era adresata sectorului.Prin schema de ajutoare de stat destinate IMM-urilor cu mai putin de 250 de angajati sunt disponibile in 2008 circa 118 milioane euro pentru toate unitatile care prelucreaza secundar cereale, pentru cele din sectorul de panificatie, paste fainoase, patiserie, produse zaharoase, produse din lapte, produse din cereale pentru mic dejun, in sectorul biodiesel, dar si pentru alte produse necuprinse in masura 123 "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere" din PNDR.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1759 ori