Energia regenerabila va putea fi comercializata si prin contracte reglementate

Luni, 10 Iunie 2013, ora 15:26
2064 citiri
Energia regenerabila va putea fi comercializata si prin contracte reglementate

Guvernul a publicat in Monitorul Oficial ordonanta de urgenta prin care modifica legislatia privind sprijinul acordat energiei produse din surse regenerabile, printre prevederi figurand posibilitatea ca energia verde sa fie comercializata prin contracte reglementate, respectiv catre populatie.

"Energia electrica produsa din surse regenerabile de energie sustinuta prin sistemul de promovare poate fi comercializata si prin contracte reglementate, conform reglementarilor emise de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE)", potrivit ordonantei de urgenta 335/2013.

In prezent, populatia nu primeste energie regenerabila in cosul stabilit de ANRE, desi plateste prin fiecare factura contravaloarea certificatelor verzi destinate producatorilor de energie regenerabila.

Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de Guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

Plata certificatelor verzi, amanata pana in 2018

Alta modificare adusa de ordonanta de urgenta mentionata este amanarea, in perioada 1 iulie 2013-1 ianuarie 2018 a unui numar certificate verzi, in functie de tehnologia folosita la producerea electricitatii.

Energia eoliana va primi, in perioada respectiva, un certificat verde, in loc de doua, iar energia fotovoltaica va primi patru in loc de sase. Microhidrocentralele noi vor primi 2 certificate verzi, in loc de trei. Certificatele verzi vor putea fi recuperate de catre investitorii in energie hidro si solara din 1 aprilie 2017, esalonat, pana in 31 decembrie 2020. Producatorii de energie eoliana vor avea dreptul sa isi recupereze certificatele din 1 ianaurie 2018.

Noul act normativ precizeza ca energie produsa in centrale fotovoltaice situate, la momentul intrarii in vigoare, pe terenuri agricole, nu mai primesc certificate verzi. De asemenea, producatorii de energie regenerabila nu vor primi certificate pentru energia produsa peste nivelul comunicat de catre operatorul sistemului national de transport Transelectrica.

O alta prevedere ii obliga pe producatorii de energie alternativa ca comercializeze certificatele verzi doar prin intermediul operatorului pietei de energie electrica.

#legea energiei, #amanare plata certificate verzi , #Energie regenerabila