Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cine si cati bani pierde din energia verde

Cine si cati bani pierde din energia verde


Subventiile pentru energiile regenerabile maresc pana la cote insuportabile costurile de productie in industrie, iar scaderea acestora provoaca pierderi investitorilor in sisteme ecologice. In plus, administratorii sistemului energetic sunt obligati sa faca echilibristica intre sursele clasice si cele "curate".

Romania si-a asumat la nivelul Uniunii Europene sa atinga un procentaj de energie regenerabila in consumul total de 24% in 2020. Prin legea interna, autoritatile din Romania si-au stabilit sa atinga, pana in 2020, un procent de energie electrica regenerabila de 38%, netinand insa cont de realitatile economice din tara. Astfel, Romania a devenit un El Dorado al investitorilor in energie regenerabila, dar si un iad pentru industriasi, care sunt obligati sa suporte, prin majorari de preturi, costurile pentru aceste surse.

Schema actuala de sprijin din Romania este cea mai generoasa din toate statele membre UE. Numai pentru acest an, schema prevede ca producatorii de energie regenerabila sa primeasca de la stat certificate de 500 de milioane de euro.

Daca pentru producatorii de energie verde subventia este bine-venita, pentru industriasi inseamna costuri suplimentare de productie care pot duce chiar la inchiderea unor fabrici. Pentru exemplificare, mentionam ca numai la Alro Slatina s-au inregistrat costuri de 22 de milioane de euro cu energia regenerabila, din totalul facturat de 66 de milioane de euro pentru energia consumata in 2012 de catre producatorul de aluminiu.

Citeste mai multe despre Cine si cati bani pierde din energia verde. Banii consumatorilor ii subventioneaza pe producatorii eco pe Adevarul.ro

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2194 ori