CE propune ca un sfert din consumul de energie sa provina din surse regenerabile, pana in 2030

Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 15:48
1936 citiri
CE propune ca un sfert din consumul de energie sa provina din surse regenerabile, pana in 2030

Comisia Europeana va propune, pe 22 ianuarie, ca 27% din consumul de energie la nivelul Uniunii Europene in anul 2030 sa provina din surse regenerabile, insa aceasta tinta nu va fi una obligatorie, ci doar orientativa, scrie publicatia Financial Times.

Jurnalistii britanici se asteapta ca masura sa nemultumeasca profund organizatiile de mediu, dar si tari precum Germania, care si-au propus sa se bazeze din ce in ce mai mult pe energia curata si sa renunte la energia nucleara si la cea poluanta.

Pe de alta parte, evitarea impunerii unei tinte obligatorii vine ca urmare a preturilor din ce in ce mai mari la energie pe care trebuie sa le suporte consumatorii europeni, atat populatia, cat si industria, ca urmare a costurilor uriase de mediu.

Pentru 2020, Comisia Europeana a impus atingerea unei cote obligatorii de 20% din consumul intern brut pentru sursele regenerabile de energie, cresterea eficientei energetice cu 20% si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera tot cu 20%.

Astfel ca schimbarea de atitudine a Comisiei Europene, de la obligatie la sugestie, este vazuta ca fiind extrem de importanta.

Aceasta mai ales in conditiile in care Germania, principala putere economica europeana, militeaza pentru tinte obligatorii, in timp ce Marea Britanie, care marseaza puternic pe energia nucleara, este adepta tintelor orientative.

Pentru 2030, accentul va cadea pe masuri de ordin tehnic pentru modernizarea infrastructurii energetice, pentru implementarea contoarelor si a retelelor inteligente, dar si pentru imbunatatirea capacitatii de a tranzactiona electricitate peste granite.

Industia gazelor de sist din America, o piedica pentru UE

Discutiile pe aceasta tema la nivel european au fost influentate de ingrijorarile cu privire la suportabilitatea consumatorilor europeni de a plati subventiile pentru energia regenerabila in UE, care au generat costuri foarte mari pentru industrie si au diminuat competitivitatea produselor europene, in special in relatia cu cele americane.

Uniunea Europeana a pierdut teren din acest punct de vedere, in contextul in care boomul de gaze de sist din Statele Unite a dus la scaderea preturilor la utilitati peste Ocean si a determinat o adevarata renastere industriala americana. Pretul gazelor a scazut cu 66% in SUA intre 2005 si 2012, in timp ce, de cealalta parte a Oceanului, pretul gazelor pe pietele europene a crescut cu 35% in acelasi interval.

Ingrijorate de decalajul de competitivitate, care se adanceste, industriasii europeni au cerut o regandire completa a politicii europene energetice, solicitand reducerea subventiilor. Companiile au facut lobby impotriva stabilirii unei tinte obligatorii pentru anul 2030, sustinand ca o astfel de obligativitate va reduce flexibilitatea cu care guvernele pot decide modul in care vor diminua emisiile de gaze.

Marea Britanie crede ca o tinta care sa se refere mai degraba la reducerea emisiilor decat la regenerabile este suficienta pentru a crea un mix energetic mai putin poluant. Alaturi de Franta, Italia, Germania, Olanda si Spania, britanicii sustin o reducere cu cel putin 40% a emisiilor poluante in anul 2030, comparativ cu nivelul din 1990. Unele tari est-europene se tem ca acest procent este prea mare, la fel si comisarii europeni care au in gestiune portofoliile industriale, care cer o reducere de doar 35% pentru emisiile de gaze.

Companii europene puternice, precum E.ON, au militat impotriva unei tinte pentru regenerabile, in timp ce producatorii de infrastructura pentru regenerabile, precum Alston sau Vestas, au facut lobby pentru tinte mai mari de 30%.

Grupurile ecologiste sustin ca, fara tintele obligatorii, nu s-ar fi dezvoltat niciodata tehnologia regenerabila, iar Greenpeace a cerut tinte obligatorii chiar de 45%.

Dupa ce Comisie Europeana va veni cu aceasta propunere, pe 22 ianuarie, liderii din cele 28 de tari europene vor decide, in martie, daca vor impune sau nu tinte obligatorii pentru anul 2030.

#productie energie regenerabila, #consum de energie, #gaze de sist , #Energie regenerabila