ArcelorMittal Galati: Sustinem energia verde, dar schemele de sprijin pun in pericol industria

Duminica, 31 Martie 2013, ora 13:36
2982 citiri
ArcelorMittal Galati: Sustinem energia verde, dar schemele de sprijin pun in pericol industria
Foto: canadianmetalworking.com

Schema de sprijin acordata proiectelor de energie regenerabila dezvoltate in Romania ii ingrijoreaza pe oficialii ArcelorMittal Galati.

Potrivit acestora, actualul sistem - care nu ar fi aliniat celor din alte state membre ale Uniunii Europene - "nu ia in considerare impactul asupra principalilor consumatori de energie si i-ar putea impinge pe acestia dincolo de limita sustenabilitatii", se arata intr-un comunicat al companiei.

"Suntem sustinatorii energiei regenerabile, insa aceste proiecte nu au o contributie proprie similara cu cea pe care o au marii consumatori de electricitate prin schemele suport. Acesti producatori de energie regenerabila nu sunt suficient de competitivi pentru a se sustine exclusiv din veniturile avute pe bursa de electricitate. In plus, nivelul necesar de investitii, precum si perioada limitata de functionare (o treime dintr- un an) obliga tarile sa implementeze mecanisme de sprijin care sa le asigure rentabilitatea", completeaza acestia.

In Romania, o centrala eoliana primeste doua certificate verzi (in valoare de 2 x 58 EUR) pentru fiecare MWh generat, potrivit calculelor facute de companie.

Pe langa aceasta, mai incaseaza si pretul de vanzare a energiei electrice, care este de circa 40 EUR/MWh pe piata spot.

Schemele de suport sunt finantate in principal de marii producatori industriali din Romania, dar si de alti consumatori, care sunt, acum, puternic afectati de acest tip de sprijin, se arata in comunicatul oficial.

O asemenea schema suport nu este sustenabila si ameninta continuitatea activitatii industriale in Romania. In plus, din cauza ca productia de energie regenerabila este dependenta de factori externi (vant, soare), este nevoie de surse suplimentare, de rezerva, pentru a garanta furnizarea sigura si continua de electricitate la nivelul intregii tari.

"Este necesara o evaluare a investitiilor si a costurilor suplimentare asociate cu timpul redus de operare al acestora", concluzioneaza oficialii ArcelorMittal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ArcelorMittal Galati scheme sprijin, #scheme sprijin pericol industrie, #ArcelorMittal Galati energie verde , #Energie regenerabila