ANRE si Transelectrica pot sa opreasca aprobarile pentru producatorii de energie regenerabila

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 11:32
2448 citiri
ANRE si Transelectrica pot sa opreasca aprobarile pentru producatorii de energie regenerabila

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si Transelectrica pot lua masura de a nu mai acorda aprobari pentru producatorii de energie regenerabila pentru a proteja Sistemul Energetic National (SEN) care nu suporta la infinit capacitatea de transport, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie.

"Nu am vazut niciun investitor de aici sa se gandeasca la faptul ca acea energie trebuie transportata cumva. Capacitatea de transport a Transelectrica nu suporta mai mult de 3.500 de MW. Atunci cand facem investitii trebuie sa ne gandim si la viitor.

ANRE si Transelectrica vor lua masuri de reducere a acestor aprobari si chiar blocarea lor. Trebuie sa spunem ca Sistemul Energetic National nu suporta. Nu putem sa ne permitem sa oprim centrale de mii de megawati, dupa care sa le repornim, sa trimitem oameni acasa si sa cheltuim cu repornirea lor", a spus Nita.

Potrivit ministrului delegat pentru Energie, Romania are, la ora actuala, un surplus de energie pe care nu are cum sa-l vanda din cauza lipsei unei retele de interconectare bine pusa la punct.

"Avem un surplus de energie pe care nu avem cum sa-l vindem din cauza lipsei unei retele de interconectare bine pusa la punct", a mentionat Constantin Nita.

Investitii de peste trei miliarde de euro in ultimii trei ani

Conform datelor oficiale, sectorul energiei verzi din Romania a atras, in ultimii trei ani, investitii de peste trei miliarde de euro, iar schema de sprijin pentru investitori, care prevede acordarea de certificate verzi cu o valoare cuprinsa intre 27 si 55 de euro, este una dintre cele mai avantajoase din Uniunea Europeana.

Valorile de tranzactionare a certificatelor verzi (PCV - piata de certificate verzi) pentru anul 2013 sunt cuprinse intre 129,64 lei/certificat (28,876 euro/certificat) si 264,09 lei/certificat verde (58,823 euro/certificat), potrivit unui ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) publicat, in data de 21 martie a.c., in Monitorul Oficial al Romaniei.

Contravaloarea certificatului verde neachizitionat de catre operatorii economici care au obligatia anuala de achizitie de certificate verzi in cadrul neindeplinirii cotei obligatorii de achizitie de certificate verzi pentru anul 2013 este de 528,17 lei/certificat verde neachizitionat (117,646 euro/certificat verde neachizitionat).

Certificatul Verde este un document care atesta o cantitate de 1 MWh de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie. Sursele regenerabile eligibile sa participe in sistemul de tranzactionare a Certificatelor Verzi sunt energie hidro utilizata in centrale cu o putere instalata de cel mult 10 MW, energie eoliana, energie solara, energie geotermala si gazele combustibile asociate, biomasa, biogaz, gaz de fermentare a deseurilor si gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate.

Cota anuala obligatorie pentru 2013 este de 9% din energia electrica furnizata de catre fiecare furnizor consumatorilor finali.

#aprobari producatori energie regenerabila, #productie energie regenerabila, #retea distributie energie , #Energie regenerabila