Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE va investiga ajutorul de stat oferit de Marea Britanie pentru constructia unei noi centrale nucleare

UE va investiga ajutorul de stat oferit de Marea Britanie pentru constructia unei noi centrale nucleare


Comisia Europeana (CE) va examina daca proiectul companiei EDF de construire a doua centrale nucleare in Marea Britanie, cu ajutor public, corespunde normelor privind acordarea unui ajutor de stat, a anuntat marti un purtator de cuvant al CE.

Guvernul britanic si gigantul francez de electricitate EDF au oficializat luni un acord cu privire la construirea a doua reactoare nucleare cu apa sub presiune (EPR) in Marea Britanie, o investitie evaluata la aproape 19 miliarde de euro.

Potrivit acestui acord, Marea Britanie va acorda companiei EDF un ajutor public ce ii va permite sa se imprumute la dobanzi mai mici, diferenta fiind asigurata de Guvernul britanic.

UE "are obiective cu privire la energiile regenerabile", dar, "in domeniul nuclear, Comisia este neutra", a declarat Antoine Colombani, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Concurenta, Joaquin Almunia.

CE "va examina acest proiect cu titlu de ajutor de stat", a adaugat el.

CE va revizui in curand normele privind acordarea unui ajutor de stat pentru energii regenerabile, care "nu vor cuprinde dispozitii specifice pentru domeniul nuclear", a continuat el. In domeniul nuclear, CE va studia proiectele "de la caz la caz", a precizat purtatorul de cuvant.

Potrivit Londrei si companiei EDF, decizia finala de investitie va fi luata "pana in iulie 2014", pentru o punere in serviciu "in 2023", sub rezerva aprobarii Bruxelles-ului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1453 ori