Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania ar pierde 3 miliarde de euro daca renunta la reactoarele de la Cernavoda

Romania ar pierde 3 miliarde de euro daca renunta la reactoarele de la Cernavoda


Abandonarea constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda ar aduce pierderi in economia romaneasca de circa 3 miliarde euro, prin disparitia industriei nucleare orizontale, lipsa de noi contracte si nevalorificarea investitiilor deja realizate.

"Renuntarea la acest proiect (...) va demobiliza pana la disparitie industria nucleara orizontala romaneasca, iar o serie de cheltuieli deja efectuate (...) reprezentand circa un miliard de euro, nu vor mai fi valorificate", se arata intr-un studiu elaborat de asociatia Romatom.

Sursa citata estimeaza la 1,6-1,8 miliarde de euro bunurile si serviciile care pot fi contractate, daca proiectul va fi finalizat, in caz contrar urmand sa fie afectata semnificativ si siguranta sistemului energetic.

De asemenea, bugetul de stat ar pierde anual 12,5 milioane de euro, suma aferente celor 16.000 de locuri de munca necesare pentru acest proiect.

Peste sase miliarde de euro, necesari pentru investitii

Investitia pentru cele noua reactoare este evaluata la 6,4 miliarde de euro.
Guvernul incearca sa resusciteze investitia, dupa ce, in urma unor decizii care au afectat structura actionariatului companiei de proiect, mai mult de jumatate dintre investitori au renuntat la proiect, in 2010.

Centrala de la Cernavoda, administrata de compania de stat Nuclearelectrica, functioneaza cu doua reactoare, care asigura anual 18% din necesarul de electricitate al tarii. Centrala, a carei constructie a inceput in timpul regimului comunist, este prevazuta sa aiba cinci reactoare nucleare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1466 ori