Marea Britanie se lasa pe mana francezilor si chinezilor pentru o noua centrala nucleara

Luni, 21 Octombrie 2013, ora 14:26
1800 citiri
Marea Britanie se lasa pe mana francezilor si chinezilor pentru o noua centrala nucleara
Sursa foto: Bloomberg

Compania de utilitati Electricite de France (EDF) va construi, in parteneriat cu Areva (Franta), China General Nuclear si China National Nuclear, o noua centrala nucleara in Marea Britanie, prima din ultimii 30 de ani, la un cost total de 16 miliarde de lire sterline (25,9 miliarde de dolari).

Anuntul grupului de investitori vine dupa doi ani de negocieri intenese cu autoritatile britance, considerate un test al viabilitatii economice a energiei nuclerare in Europa de Vest, potrivit Wall Street Journal.

Grupul condus de EDF va construi doua noi reactoare la Hinkley Point, in sud-vestul Angliei, unde detine si opereaza alte doua reactoare. EDF va detine 45-50% din proiect, compania de inginerie nucleara Areva va controla 10%, iar China General Nuclear si China National Nuclear vor avea o participatie de 30-40%, iar alti parteneri pot prelua pana la 15% din actiuni.

Pe langa costurile de constructie estimate la 14 miliarde de lire, proiectul include si cheltuieli preoperationale de 2 miliarde de lire, bani pe care EDF si partenrii trebuie sa-i aloce pentru achizitii de terenuri, pentru pregatirea personalului si pentru depozitarea deseurilor nucleare.

Acordul cu guvernul de la Londra prevede si un plan ulterior pentru alte doua reactoare la Sizewell, in estul Angliei. Intelegerea garanteaza EDF si partenerilor un pret de 89,5 lire pe MWh, in cazul in care este implementat si proiectul de la Sizewell. In cazul in care al doilea proiect nu este pus in practica, cotatia va fi de 92,5 lire pe MWh. Pretul se modifica in functie de inflatie.

Contractul referitor la pret va fi valabil 35 de ani si va intra in vigoare dupa ce centrala nucleara va deveni operationala. Daca pretul energiei pe piata coboara sub cel stabilit in acord, guvernul va achita diferenta, transferand costurile catre consumatori.

EDF detine si opereaza in prezent 15 reactoare nucleare in Marea Britanie si asigura 20% dn consumul de energie al tarii. Noua centrala ar genera 7% din productia actuala a tarii, potrivit Financial Times.

#centrala nucleara Marea Britanie, #energie nucleara Marea Britanie, #centrale nucleare Europa, #China Nuclear Europa, #Electricite France energie nucleara , #Energie nucleara