Energia nucleara genereaza dezbateri aprinse in randul europarlamentarilor

Vineri, 11 Mai 2007, ora 10:26
1013 citiri

Eurodeputatii au cerut liderilor europeni sa revizuiasca tratatul Euratom privind cooperarea nucleara, multi dintre ei sustinand ca PE ar trebui sa monitorizeze acest sector sensibil, iar altii sperand sa puna capat cursei nucleare.

Europarlamentarii au dezbatut si au supus la vot joi un raport care evalueaza tratatul Euratom, incheiat in urma cu 50 de ani, care a facilitat calea cooperarii nucleare europene.

Raportul, pregatit de europarlamentarul lituanian Eugenijus Maldeikis, din cadrul grupului de dreapta UEN (Uniunea pentru Europa Natiunilor), cere "ajustarea" tratatului, pentru a "reinstaura lipsa de echilibru institutional in favoarea Parlamentului, care ar trebui sa primeasca o putere de codecizie in domeniul nuclear".

"Ne confruntam cu problema unui deficit democratic", a declarat Maldeikus in timpul dezbaterii parlamentare, aparand insa documentul din 1957. Europarlamentarii ecologisti, pe de alta parte, vor sa combata intregul tratat.

Potrivit europarlamentarului ecologist Johannes Voggenhuber, tratatul Euratom este "un poem futurist, iar jumatate dintre statele membre UE nu sunt interesate de el". "Consensul din 1957 nu mai exista", a explicat el.

Euratom, semnat de Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxembourg si Olanda in urma cu jumatate de secol, percepe energia nucleara ca pe un raspuns la scaderea generala a energiei conventionale si pentru furnizarea independentei energetice.

Aceasta problema a devenit insa in Uniunea Europeana un subiect pentru dezbateri aprinse intre statele care sprijina energia nucleara si cele care vor sa reduca in intregime dependenta blocului european de acest tip de energie.

"Trebuie sa organizam o confernta Euratom inainte de constructia unui nou reactor nuclear in cadrul Uniunii Europene", a precizat europarlamentarul ecologist german Rebecca Harms.

"Divergentele ideologice ne vor conduce la o sinucidere economica si de mediu", deoarece industria nucleara a Uniunii Europene furnizeaza 400.000 de locuri de munca si reprezinta o modalitate de a evita producerea a 312 milioane de tone de dioxid de carbon anual, a declarat europarlamentarul conservator spaniol Alejo Vidal-Quadras.

Un numar de 15 state membre UE detin in prezent centre nucleare, ridicand la 145 numarul reactoarelor nucleare active de pe teritoriul Uniunii Europene, in timp ce alte cinci sunt in constructie - in Romania, Finlanda, Franta si Bulgaria.

Bloombiz

(Sursa: Mediafax)