China investeste masiv in viitorul industriei nucleare

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 17:21
2055 citiri
China investeste masiv in viitorul industriei nucleare

China a intrat in cursa pentru energia nucleara obtinuta din toriu, un element mai putin toxic de uraniul si mai ieftin decat acesta.

Jiang Mianheng, fiul fostului lider chinez Jiang Zemin, a initiat un proiect gigant pentru descoperirea unor solutii de producere a energiei pe baza de toriu, cu un buget de 350 milioane de dolari. A recrutat deja 140 de doctori in energie nucleara si doreste sa isi mareasca echipa la 750 de specialisti pana in 2015, scrie The Telegraph.

Toriul (Th) este un element mai putin radioactiv decat uraniul, poate fi exploatat in cariere de suprafata, cu impact mai redus minim asupra mediului. In urma arderii toriului in reactorul nuclear, nu mai rezulta plutoniu 239, elementul radioactiv obtinut din uraniu, intrebuintat la fabricarea bombei atomice.

Miza este inlocuirea vechiului model de reactoare nucleare pe baza de uraniu, proiectate initial pentru submarinele SUA in anii '50. Noua generatie de reactoare pe baza de toriu nu ar putea produce un dezastru nuclear, precum cel de la Fukushima.

"Privirile ar trebui indreptate catre China", a afirmat baronesa Bryony Worthington, lidera grupului parlamentar britanic pentru energia din toriu.

Entuziastii vad in toriu viitorul energiei nucleare, in masura sa sustina revolutia industriala din Asia si cele doua miliarde de asiatici care vor adopta standardele de viata vest-europene, punand presiune pe sistemul energetic mondial.

Jiang Mianheng a declarat ca rezervele energetice ale Chinei devin "infricosatoare" si vor ameninta in curand siguranta nationala. El estimeaza ca statul chinez dispune de resurse de toriu pentru a acoperi necesarul de energie in urmatorii 20 de mii de ani.

#centrala nucleara toriu, #energie nucleara toriu, #energie pe baza de toriu, #China toriu , #Energie nucleara