Canadienii de la Candu vor sa atraga chinezii pentru reactoarele nucleare 3 si 4 ale centralei de la Cernavoada

Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 16:25
1854 citiri
Canadienii de la Candu vor sa atraga chinezii pentru reactoarele nucleare 3 si 4 ale centralei de la Cernavoada

Canadienii de la Candu Energy, producator de reactoare nucleare, s-au aratat interesati sa participe la proiectul de dezvoltare al centralei de la Cernavoda, unde primele doua reactoare provin de la aceasta companie.

Romania a anuntat ca va coopera cu China in domeniul proiectelor nucleare, pe baza unui memorandum semnat cu Departamentul pentru Energie si Administratia Nationala pentru Energie din China. De asemenea, o scrioare de de intentie a fost semnata de SN Nuclearelectrica si China General Nuclear Power Corporation (CGN).

Compania chineza, infiintata in 1994, are o putere instalata de peste 6.000 de MW, si are in constructie centrale cu o putere instalata de 17.750 MW.

Reactoarele 3 si 4, prioritare pentru Romania

Proiectul de constructie a reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda este prioritar pentru Guvernul Romaniei, iar reprezentantii Candu s-au intalnit cu cei ai companiei chineze China Nuclear Power Engineering, a anuntat compania canadiana, fiind optimisti in ceea ce priveste acest proiect.

In cazul in care s-ar abandona constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, economia Romaniei ar pierder circa 3 miliarde euro, prin disparitia industriei nucleare orizontale, lipsa de noi contracte si nevalorificarea investitiilor deja realizate, se arata intr-un studiu elaborat de asociatia Romatom..

Sursa citata estimeaza la 1,6-1,8 miliarde de euro bunurile si serviciile care pot fi contractate, daca proiectul va fi finalizat, in caz contrar urmand sa fie afectata semnificativ si siguranta sistemului energetic.

De asemenea, bugetul de stat ar pierde anual 12,5 milioane de euro, suma aferente celor 16.000 de locuri de munca necesare pentru acest proiect.

Primele doua reactoare de la Cernavoda, de la Candu

Cele doua reactoare de la Cernavoda, care genereaza circa 20% din productia de energie electrica a Romaniei, provind de la Candu, iar primul a intrat in productie la jumatatea anilor '90, iar al doilea reactor, in 2007, conform companiei.

Reactorul numarul unu al centralei de la Cernavoda, care a fost primul reactor Candu instalat in Europa, furnizeaza circa 10% din necesarul de energie electrica al Romaniei, reducand dependenta de importurile de petrol si gaze naturale.

Dupa ce si al doilea reactor a fost ps in functiune, CNE Cernavoda a ajuns unul dintre principalii producatori de energie electrica din Romania.

Candu estimeaza ca Romania, prin utilizarea energiei electrice produse in reactoare nucleare in locul folosirii de combustibili fosili, realizeaza economii anuale de circa 100 de milioane de dolari, reducand si emisia de bioxid de cabon.

La nivel mondial, sunt instalate 11 reactoare produse de Candu

Reactoarele instalate la Cernavoda sunt Candu 6, acestea fiind construite special pentru productia de energie, fiind considerate printre cele mai eficiente din lume.

Harta reactoarelor Candu active

Candu 6 are o capacitate de productie de 700 MW, primele unitati intrand in productie la inceputul anilor '80, cand au fost instalate in Canada, Argentina si Coreea. In 1996, astfel de reactoare au mai fost instalate, pe langa Romania, si in Coreea, apoi si in China, India si Pakistan. In prezent, sunt active 11 unitati la nivel mondial.

Peste cinci miliarde de euro, investitii chineze in proiecte energetice

Companiile chineze vor sa investeasca in Romania peste cinci miliarde de euro in proiecte energetice, iar primele contracte ar putea fi semnate anul viitor.

Pe langa Cernavoda, cel mai mare proiect de investitii din istoria Romaniei, estimat la 6,45 miliarde de euro, companiile chineze s-au aratat interesate si de alte proiecte din industria energiei din Romania.

Unul este cel al hidrocentralei de la Tarnita, care a necesita investitii de circa 1,3 miliarde de euro, iar statul roman cauta de mai multi ani investitori care sa participe la realizarea acestor proiecte.

Al doilea este proiectului termoelectric de la Rovinari, semnat de Complexul Energetic Oltenia si compania chineza China Huadian Corporation. Investitorii chinezi sunt interesati si de reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la termocentrala Mintia-Deva.

Un acord a fost parafat intre Mingyang Wind Power Group si Romanian Paunescu Corporation pentru investitii in centrale eoliene si echipamente de export.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitii cernavoda, #candu cernavoda, #romania china , #Energie nucleara